Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,571 $

5 dolog, amit pozitív koronavírus-teszt esetén tennünk kell

Habár napi szinten a média összes platformján kizárólag csak arról hallunk, hogy éppen mennyivel növekedett a COVID-19 fertőzöttek száma hazánkban és a nagyvilágban, sokszor bele sem gondolunk abba, mit kellene tennünk abban az esetben, ha mi is elkapnánk a kórt.

Egészség/Életmód
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Habár napi szinten a média összes platformján kizárólag csak arról hallunk, hogy éppen mennyivel növekedett a COVID-19 fertőzöttek száma hazánkban és a nagyvilágban, sokszor bele sem gondolunk abba, mit kellene tennünk abban az esetben, ha mi is elkapnánk a kórt.

Az elmúlt hetekben a koronavírus kórokozója a második hullám során magasabb fokozatba kapcsolt, aminek legjobb bizonyítéka talán az lehet, hogy két egymást követő napon is ezernél több új pácienst vettek nyilvántartásba az egészségügyi hatóságok. Soron kívül Ákosnak feltették a kérdést: Orbán Viktor vagy Magyar Péter? (videó)

Habár szeptember 21. óta kötelező a maszkviselés többek között az üzletekben, a bevásárlóközpontokban és a tömegközlekedési eszközökön, az óvintézkedéseket sokan nem tartják be, ezzel kockáztatva mások egészségét.

A vírus tünetei egyénenként változóak lehetnek, még az orvosok és az infektológusok sem tudják előrejósolni, kinél milyen súlyosságig fokozódhatnak a szimptómák, ezért ügyelnünk kell arra, hogy minden tőlünk tehető módon védekezzünk a ragályos kórokozóval szemben.

Sajnos könnyen előfordulhat, hogy igyekezetünk ellenére mi is megfertőződünk koronavírussal, ezért nem szabad azt gondolnunk, hogy velünk ez semmiféleképpen sem történhet meg.

Igaz, hogy rengeteg hír ömlik a nyakunkba a koronavírusról, még sincs semmilyen útmutató arra az esetre, ha kiderülne rólunk, hordozzuk a COVID-19 kórokozóját. Vajon melyek a legfontosabb lépések ilyenkor – az alábbi felsorolásunkban megpróbáltuk összegyűjteni őket.

Készüljünk fel előre a fertőzésre

Jobb félni, mint megijedni – tartja a mondás, melynek igazságtartalma pandémia idején nem is lehetne pontosabb.

Még mielőtt elkapnánk a fertőzést, jól tesszük, ha számításba vesszük az egy háztartásban élőket, és még a probléma jelentkezése előtt mérlegeljük a kockázatokat.

Ha idősekkel, esetleg krónikus betegekkel élünk együtt, esetleg saját magunk is ebbe a kategóriába tartozunk, akkor mindenképpen tartsuk be a higiéniás előírásokat – mossuk meg minden egyes idegen tárggyal való érintkezés után a kezünket, ne nyúljunk az orrunkba, a szánkba és a szemünkbe, valamint ha módunkban áll, fertőtlenítsünk rendszeresen.

Szerezzük be a szükséges gyógyszereket és eszközöket

Nem árt, ha még azelőtt betárazunk a megfelelő segédeszközökből, vitaminokból és védőfelszerelésekből, még mielőtt elfogynának a boltok polcairól. Nem kell azonnal a gyógyszertárba rohannunk, online is felkereshetjük az üzleteket, ahonnan könnyedén megrendelhetjük a termékeket.

A legfontosabb, hogy legyen kéznél egy megbízható lázmérő, amivel folyamatosan mérhetjük a testhőmérsékletünket, ezen kívül lázcsillapító gyógyszerek is hasznosak lehetnek a tünetek enyhítése céljából.

Ha sokat köhögünk a koronavírustól, akkor érdemes betegen is viselnünk a maszkot, főleg akkor, ha nem akarjuk, hogy az egy légtérben tartózkodóknak átadjuk a ragályos vírusrészecskéket. Nem ördögtől való ötlet az izopropil-alkoholos fertőtlenítőszerek beszerzése sem, amivel időnként áttörölhetjük a használt eszközöket.

Különítsük el magunkat a szeretteinktől

Ha egyedül élünk, akkor e tekintetben nincs különösebb gondunk, egyetlen feladatunk csupán az, hogy ne hagyjuk el otthonunkat, és figyeljük a tünetek alakulását. Ha rosszabbul éreznénk magunkat pár nap után, a lázunk pedig nem csillapodna, érdemes felhívni a mentőt, akik megfelelő védekezési eljárások mellett elszállíthatnak minket a közeli kórházba.

Enyhe vagy közepes erősségű tünetek esetén nincs további dolgunk, ki kell pihennünk a fertőzést. Ezen kívül ha idősekkel vagy gyenge immunrendszerrel rendelkező személyekkel, valamint gyerekekkel élünk egy házban vagy lakásban, nehezebb lesz az izoláció.

A járványügyi szakemberek egyik leghasznosabb tanácsa az, hogy a fiataloknak minden eseteben távol kell tartaniuk magukat az idősebbektől, még akkor is, ha semmilyen tünetet nem érzékelnek. Az is jó ötlet lehet, ha ebben az esetben maszkot adunk bent a gyermekekre és a fiatalokra, és külön szobába helyezzük az időseket, így minimalizálhatjuk a találkozásukat.

Hordjunk maszkot és fertőtlenítsünk

Amint lebetegedtünk, alapvető szabály, hogy viseljünk olyan többrétegű, erős ruhaanyagból készült maszkot, ami lefedi a teljes arcunkat.

Az orvosi rendelőbe és a kórházba is szigorúan arcvédővel menjünk, máskülönben koronavírus-páciensként be sem engednének ezekre a helyekre.

Otthoni étkezés, mosdás és fürdés után tegyük meg szeretteinknek azt a szívességet, hogy valamilyen alkoholos vagy hipós fertőtlenítőszerrel pár perccel tovább tartózkodunk a konyhában vagy a fürdőszobában, és lemossuk magunk után azokat a felületeket, amelyeket megfertőzhettünk a vírussal, ezáltal ők nem lesznek kitéve a kórokozó támadásának.

Ne menjünk sehova betegen, maradjunk otthon

Még akkor se mozduljunk ki otthonunkból, ha a pozitív koronavírusteszt után egyáltalán nem észleltünk magunkon tüneteket. Egyre több kutatásban hívták fel a figyelmet a tudósok, hogy a tünetmentes COVID-19 páciensek akár szuperfertőzőként is funkcionálhatnak.

Ha bevásárolnunk kéne, mert kifogytunk élelmiszerekből, koronavírusosan ne látogassuk meg az üzletet, helyette kérjük meg barátunkat, illetve valamelyik családtagunkat, hogy vegyék meg a szükséges dolgokat, amelyeket akár az ajtónk elé lehelyezve átadhatnak. Legjobb megoldás talán az, ha online vásároljuk meg a termékeket, erre viszont sajnos hazánkban a legtöbb esetben nincs lehetőség.

A legeslegfontosabb pedig az, hogy ha pozitívak vagyunk, a két negatív teszt megerősítéséig még véletlenül se keressük fel a rokonságot és az ismerőseinket, ezzel ugyanis óriási fenyegetést jelenthetünk nem csak rájuk, hanem az egész közösségre nézve is.

Szentkirályi Alexandra: Karácsony meg sem próbálta felszámolni a korrupciót

Szentkirályi Alexandra azt mondja, Karácsony Gergely első ciklusa alatt meg sem próbálta felszámolni a korrupciót Budapesten.

Magyarország felkészült a téli gázellátásra

Rekordmennyiségű földgáz tárolása biztosítja az ország energiabiztonságát a közelgő fűtési szezonra.