Újabb információk derültek ki az 5-11 évesek oltásáról

Fotó: A nyolcéves Daniel McCullock megkapja az elsõ adag koronavírus elleni védõoltását az Észak-Karolina állambeli Chapel Hillben 2021. november 4-én. Az Egyesült Államokban megkezdõdött az 5 és 11 év közötti gyerekek koronavírus elleni beoltása, miután Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelõzési központ (CDC) igazgatója hivatalosan is jóváhagyta a szervezet tanácsadó testületének ajánlását. Walensky szerint ennek a korosztálynak a beoltása is fontos a Covid-19 elleni védelem szempontjából, és hozzájárul ahhoz, hogy az oktatás visszatérhessen a normális kerékvágásba. (MTI/AP/Gerry Broome)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. november 16. - 08:45

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének információi szerint az 5-11 éves gyerekek oltása decemberben jóváhagyást kaphat. 

Az Egyesült Államokban már elkezdték az 5-11 évesek oltását, Izraelben pedig hamarosan elkezdik, miután ott is engedélyezték. 

A magyarországi oltakozás elkezdéséhez az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye kell, amely decemberben érkezhet. 

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten a Kormányinfón kiemelte, hogy Magyarország is engedélyezi ezen korosztály oltását abban az esetben, ha az európai és a magyar gyógyszerhatósági döntés is pozitív lesz. 

Az Infostart az RTL Hiradóra hivatkozva írja, hogy a Pfizer vakcinagyártó már benyújtotta a koronavírus elleni vakcinájának európai engedélyezési kérelmét, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete nem hivatalos információi szerint hetek múlva meg is történhet az engedélyezés. 

Hogyha valamelyik dokumentumot nem kell pótolni, akkor már decemberben érkezhet jóváhagyás, és akkor elkezdhetik az 5-11 évesek oltását, akik a felnőtt adag egyharmadát kapják. 

Jakab Ferenc virológus kiemelte, hogy a delta variáns a gyerekekre is ugyanolyan veszélyes lehet, ezért őket is mielőbb be kell oltani.