Clouds
21 Budapest
Dollár
353,11 Ft
Euró
384,30 Ft
Font
434,78 Ft
Bitcoin
27,406 $

400 ezer gallon radioaktív víz szivárgott ki egy minnesotai atomerőműből

TÉMÁK:
#radioaktív #USA
Fotó: Unsplash/Kilian Karger
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő
TÉMÁK

A hatóságok közlése alapján legalább 400 ezer gallon radioaktív víz szivárgott ki egy minnesotai atomerőműből, ami kapcsán újabb részleteket osztottak meg.

A minnesotai szabályozó hatóságok ezen a héten jelentették be a nyugtalanító híreket, és közölték, figyelemmel kísérik az Xcel Energy Monticello atomerőművének tevékenységeit, ami főként a tisztásra vonatkozik.

Soron kívül Nem lesz egyszerű a közlekedés a Puskás Aréna környékén csütörtök este

A hatalmas szivárgás tavaly novemberben történt, de csak csütörtökön hozták nyilvánosságra a részleteket. A hivatalos tájékoztatás szerint amiatt vártak hónapokat a nyilvánossággal, mert több információra volt szükségük.

Az energiavállalat a szivárgást az állami és szövetségi hatóságok mellett a Nukleáris Szabályozási Bizottságnak is jelentette. Ugyanakkor a bejelentés négy hónapos eltolása riadalmat keltett a közbiztonság és az átláthatóság miatt.

Nincsenek veszélyben az emberek

Ipari szakértők pénteken azt mondták, soha nem állt fenn közegészségügyi veszély, mivel a radioaktív víz nem érte el a küszöbértéket, ami miatt értesíteni kellett volna a nyilvánosságot. Victoria Mitlyng, a Nukleáris Szabályozási Bizottság szóvivője kiemelte, nagyon is érthető az aggodalom, és emiatt szeretné egyértelművé tenni, hogy a helyi lakosság nincs veszélyben, többek között azok sem, akik az atomerőműhöz közel élnek.

A vállalat már minden szükséges információval rendelkezik a szivárgásról, arról is, hogy mekkora mennyiség került a talajvízbe. Minden információt megosztanak erről, és az Xcel szerint a szivárgás egy két épület közötti csőből került a talajba.

A tríciumot tartalmazó folyadék a természetben is előfordul, és egyúttal az atomerőművek gyakori melléktermékei, amik a működésük során jönnek létre. A szabályozó bizottság pedig azt mondja, a béta-sugárzás egy gyenge formáját bocsátja ki, ami nem terjed túl messzire, és nem hatol át az emberi bőrön.

Csak azok számára jelenthet egészségügyi kockázatot, akik nagy mennyiségben fogyasztottak tríciumot. Mivel a füstgáz nem hagyta el az erőmű területét, a lakosságnak nincs miért aggódnia, nincs szó egészségügyi kockázatról.

Az atomerőművek nem kötelesek minden tríciumszivárgást jelenteni a Nukleáris Szabályozási Bizottságnak. Az Xvel szerint az eddig kiömlött folyadék mintegy 25%-át már sikerült visszanyerniük, és a szabályozási hatóság ellenőrei is a helyszínen tartózkodnak, közelről figyelik az eseményeket. A vállalat közölte, idén tavasszal egy végleges megoldás telepítését tervezi – írja a New York Post.