Clouds
21 Budapest
Dollár
344,90 Ft
Euró
371,19 Ft
Font
432,10 Ft
Bitcoin
27,070 $

36 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát Olaszországban az áradások miatt

Fotó: MTI/AP/LaPresse/Andrea Alfano
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A regionális hatóságok közlése szerint több mint 36 ezer ember kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát Olaszország északkeleti részén a halálos áradások nyomán.

A Straits Times az AFP jelentése nyomán számolt be arról, hogy a regionális hatóságok szombaton arról tájékoztattak, meghaladta a 36 ezret azon olasz lakosok száma, akik arra kényszerültek, hogy elhagyják otthonukat a halálos áradások miatt.

Soron kívül Rendőrök mentették ki az Európa-liga döntőjének játékvezetőjét a Ferihegyen

A múlt heti özönvízszerű esőzések nyomán kialakult áradások 14 ember életét követelték, Emilia-Romagna régió városainak és településeinek utcáit pedig elárasztotta a víz. Miután azonban az esőzés folytatódott, a regionális hatóságok egészen vasárnapig meghosszabbították a korábban kiadott vörös riasztást.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a vészhelyzet kezelése érdekében idő előtt távozik a G7-ek Japánban tartott csúcstalálkozójáról. A miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott:

„Őszintén szólva, nem tudok ilyen távol maradni Olaszországtól egy ilyen bonyolult pillanatban.”

Meloni ezt követően köszönetet mondott annak az 5000 embernek, köztük mentősöknek és önkénteseknek, akiket az árvízkárosultak megsegítésére mozgósítottak. Köszönetet mondott továbbá a G7-ek többi vezetőjének az általuk felajánlott segítségért.

A helyi jelentések szerint Meloni várhatóan vasárnap személyesen is ellátogat az áradások által legsúlyosabban érintett területekre. A ravennai hatóságok eközben szombaton elrendelték több veszélyeztetett falu azonnali evakuálását. Szombaton Lugo közelében pedig lezuhant egy helikopter, mely az áramszolgáltatás helyreállításában segédkezett, a fedélzeten tartózkodó négy ember közül egy megsérült.