Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
44,024 $

31 emberéletet követeltek az áradások Szomáliában

Az ENSZ szerint egy olyan árvíz sújthatja Szomáliát, ami 100 évente csak egyszer fordul elő.

Fotó: MTI/EPA
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az AP a szomáliai hatóságok vasárnapi közlése nyomán számolt be arról, hogy az özönvízszerű esőzések nyomán pusztító útjukra indult áradások legkevesebb 31 ember életét követelték Szomáliában. Az áradások már október óta sújtják az országot, melyek miatt mintegy félmillió ember kényszerült elhagyni otthonát.

Összesen több mint 1,2 millió lakos érintett, az áradások pedig igen jelentős károkat okoztak a polgári infrastruktúrában is, különösen a dél-szomáliai Gedo régióban.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) 25 millió dollárt küldött Szomáliának az áradások által okozott károk enyhítésére, ám friss nyilatkozatában egy súlyos eseményre is figyelmeztetett.

A csütörtökön közzétett OCHA-nyilatkozatban ugyanis olyan mértékű árvízre figyelmeztetett, mely „statisztikailag 100 év alatt csak egyszer fordul elő”, és „jelentős humanitárius hatásokat válthat ki”:

„Bár minden lehetséges előkészítő intézkedést megteszünk, egy ilyen mértékű árvizet csak enyhíteni lehet, megelőzni nem.”

Az OCHA nyilatkozatában arra is rámutatott, hogy „korai figyelmeztetés és korai cselekvés” javallott az emberéletek megmentése érdekében, miután az árvíz miatt „továbbra is valószínűsíthető a nagymértékű kitelepítés, a megnövekedett humanitárius szükségletek és a további vagyonpusztítás”.