31 bevándorlót zsúfolt furgonjába egy embercsempész

Illusztráció/MTI/Kelemen Zoltán Gergely
not image

Kulcsár Péter

2021. október 14. - 05:21

A férfi az egyik szállításakor 31 személyt zsúfolt egy zárt rakterű, levegőtlen kisteherautóba zsúfolva, akik akár meg is fulladhattak volna.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett minősített embercsempészés bűntette és több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat 2 magyar és 1 román állampolgár ellen – írta az ugyeszseg.hu.

A Debreceni Törvényszék a magyar férfit 8 évi fegyházra, a román vádlottat 3 évi fegyházra, míg női társukat, mint bűnsegédet 2 év – végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte. A külföldi állampolgárt 5 évre kiutasította Magyarország területéről, és a törvényszék vagyonelkobzásról is rendelkezett.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlottak 2019 nyarán Magyarország délkeleti határ menti területén migránsok csempészésével foglalkoztak. A magyar férfi először 8, pár nappal később 31 afgán és indiai honosságú személyt szállított, akik jogszerű magyarországi tartózkodásukat igazolni nem tudták. A nő az első alkalommal „előfutóként” biztosította a rendőri intézkedés elkerülését, jelzésére a vádlott egy földútra hajtott, és a migránsokat hátrahagyva elmenekült.

A férfi a második esetben a külföldieket egy zárt rakterű, levegőtlen kisteherautóba zsúfolva szállította az autópályán anélkül, hogy a jármű folyamatos szellőzéséről gondoskodott volna, és megállás nélkül mintegy 300 km-en keresztül legalább 3 órát haladt volna. Az akár halálhoz is vezető utazást rendőri tettenérés akadályozta meg.

A román állampolgár 2019 augusztusában, a hajnali órákban a romániai határátkelő közelében 19 személyt szállított gépjárművével, a rendőrjárőr azonban vele szemben is sikeresen lépett fel.

A bíróság két embercsempészt az elfogása után nyomban letartóztatott. A bűnszervezet tagjaként eljáró vádlottak migránsonként 100-200 euró viteldíjra számíthattak.

A törvényszék az egyik vádlott bűnösségét – a vádirattal szemben minősített emberölés bűntettének kísérlete helyett – 31 személy sérelmére elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki.

A vádlottak és védőik részben enyhítésért, eltérő jogi minősítés miatt, részben felmentésért fellebbeztek. Az ügyészség több emberen elkövetett emberölés bűntette kísérletének megállapítását, és e vádlott, valamint segítője büntetésének jelentős súlyosítását indítványozta.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a gépkocsit vezető férfi az oxigénhiányos, zárt légtérben szállított sértettek életét nem csupán veszélyeztette, hanem fennállt a fulladásos halál reális lehetősége, amely emberölés bűntettének kísérletével azonos. A járművezetés eltiltás büntetés is indokolt, mivel a bűncselekmények elkövetéséhez gépjárművet használt. Az „előfutó” vádlott ugyancsak bűnszervezet tagjaként járt el, hiszen nyilvánvaló tudomása volt arról, hogy Ázsiából a migránsok kizárólag szervezett bűnözők közreműködésével juthattak el Magyarországra.

A nem jogerős ítélet ellen bejelentett fellebbezések alapján a Debreceni Ítélőtábla határoz.