126 bevándorlót szabadított ki egy elhagyott konténerből a guatemalai rendőrség

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Francesco Ruta
not image

Borbély Fanni

2021. október 10. - 19:15

A guatemalai rendőrség 126 bevándorlót mentett ki, akiket egy út szélén álló konténerben hagytak magukra.

Hajnalban találtak rájuk Nueva Concepción és Cocales városok között, miután a helyiek sikolyokat hallottak a lakókocsiban. A hatóságok úgy vélik, hogy embercsempészek hagyták ott őket, akiket azért fizettek, hogy Mexikón keresztül az Egyesült Államokba szállítsák őket.

A BBC arról számolt be, hogy a megtaláltak közül több mint 100-an a válság sújtotta Haitiról származnak, de voltak köztük nepáli és ghánai lakosok is. A felfedezés után a rendőrség szóvivője így nyilatkozott:

“Kiáltásokat és kopogást hallottunk a konténer belsejéből. Kinyitottuk az ajtókat, és bent 126 okmány nélküli embert találtunk”.

A rendőrök elsősegélyben részesítették a bevándorlókat, mielőtt a Guatemalai Migrációs Intézet által működtetett menedékhelyre kísérték őket. A guatemalai migrációs hatóság szóvivője, Alejandra Mena elmondta, hogy a bevándorlók Közép-Amerikába, Hondurasba érkeztek, és onnan indultak el a veszélyes útra észak felé, az Egyesült Államokba.

Most visszaszállítják őket a hondurasi határra, és átadják őket a hatóságoknak. A felfedezés mindössze egy nappal azután történt, hogy a mexikói hatóságok 652 bevándorlót, köztük mintegy 350 gyermeket tartóztattak fel, akik három hűtőkocsis, két pótkocsis teherautón utaztak az Egyesült Államok déli határának közelében.