Dollár
420,75 Ft
Euró
419,76 Ft
Font
482,37 Ft
Bitcoin
20,298 $

3000 eurós kamionos minimálbér bevezetését javasolják az EU-ban

Twenty20

Bense Róbert

2022. március 31. - 21:52

Az ötlet kiváló, már csak azt kellene kitalálni, hogy ki fogja kifizetni.

Fritz Gurgiser, az ausztriai Transit Forum elnöke a helyi Kronen Zeitungnak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a sofőrhiány oka az EU adóharmonizációjának hiánya, emiatt pedig a sofőröket kiskapukon keresztül, a lehető legkevesebb járulékot fizetve jelentik be.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

Álláspontja szerint amennyiben egységesen sikerülne megegyezni abban, hogy a munkavállalók 2500-3000 eurós minimálbért kapjanak, gyorsan megszűnne a jelenleg is fennálló súlyos sofőrhiány.

Gurgiser szerint az állományból mintegy négyszázezer sofőr hiányzik, a legkritikusabb helyzetben pedig Lengyelország, Nagy-Britannia és Németország van. A briteknél tavaly egyszer már megbénult a gazdaság, pedig ott „csupán” 60 ezer kamionosra lenne szükség, szemben Lengyelországgal, ahol legalább a duplájára. Németországban is gyors megoldásra lenne szükség, ugyanis a mostani előrejelzések 2027-re 185 ezres hiányt jósolnak.

A fizetések mellett a szakmában dolgozók elöregedése is gondot okozhat, Árvay Tivadar, az MKFE kommunikációs menedzsere szerint jelenleg Magyarországon összesen körülbelül 130 ezer sofőr dolgozik, többségük pedig a negyvenes, ötvenes korosztály tagjai, akik közül sokan hamarosan nyugdíjba vonulnak – írta meg a trans.info.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.