Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,84 Ft
Euró
393,44 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,199 $

25 évre ítélték a bíróságon a volt FTX-vezért, Sam Bankman-Friedet

Ahogy az várható volt, börtönbe megy a volt FTX-vezér.

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Sam Bankman-Friedet március 28-án Lewis Kaplan amerikai manhattani kerületi bíró 25 év börtönbüntetésre ítélte, amiért 8 milliárd dollárt lopott el az általa alapított, mára csődbe ment FTX kriptopénz tőzsde ügyfeleitől. Kaplan bíró azután hozta meg döntését, hogy elutasította Bankman-Fried állítását, miszerint az FTX ügyfelei valójában nem vesztettek pénzt, s azzal vádolta, hogy hazudott a bírósági vallomása során.

Mint ismert, az esküdtszék november 2-án bűnösnek találta a 32 éves Bankman-Friedet hétrendbeli csalás és összeesküvés vádjában, melyek az FTX 2022-es összeomlásából erednek, amit az ügyészek az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb pénzügyi csalásának minősítettek. Soron kívül Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma

Kaplan bíró azt mondta Bankman-Friedről, mielőtt meghozta volna az ítéletet:

„Tudta, hogy ez nem helyes. Tudta, hogy ez bűncselekmény. Sajnálja, hogy nagyon rosszul fogadott a lebukás valószínűségére. De nem fog beismerni semmit, amihez joga van.”

Bankman-Fried végül elismerte, hogy az FTX ügyfelei szenvedtek, és bocsánatot kért egykori FTX-es kollégáitól is. A bíró azt is elmondta, hogy megállapította, hogy az FTX ügyfelei 8 milliárd dollárt, az FTX részvénybefektetői 1,7 milliárd dollárt, a Bankman-Fried által alapított Alameda Research fedezeti alap hitelezői pedig 1,3 milliárd dollárt veszítettek.

A Reuters szerint a bíró azt is elmondta, hogy Bankman-Fried hazudott a tárgyaláson tett vallomása során, amikor azt állította, hogy nem tudott arról, hogy a fedezeti alapja elköltötte az FTX-től elvett ügyfélbetéteket. Három korábbi közeli munkatársa a tárgyaláson ezt megerősítve tanúként azt vallotta, hogy Bankman-Fried utasította őket arra, hogy az FTX ügyfélpénzeiből fedezzék az Alameda Research veszteségeit.