Clouds
21 Budapest
Dollár
359,69 Ft
Euró
389,46 Ft
Font
433,96 Ft
Bitcoin
22,936 $

Letartóztatása óta most először szólalt meg a volt FTX-vezér

Fotó: MTI/AP/Seth Wenig
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Sam Bankman-Fried most először szólalt meg azóta, hogy a múlt hónapban letartóztatták, s egy hosszas blogbejegyzésben állítja, hogy ártatlan.

A CNN számolt be arról, hogy letartóztatása óta most először szólalt meg Sam Bankman-Fried, az FTX egykori vezére: most egy hosszas blogbejegyzésben ecsetelte, hogy nem ismeri el bűnösségét a botrányban.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

“Nem loptam pénzeszközöket, és biztosan nem rejtettem el milliárdokat.”

Bankman-Fried jelenleg házi őrizetben van szülei otthonában, a kaliforniai Palo Altóban, amíg a tárgyalására vár, s ahogy arról korábban is beszámoltunk, a férfi ártatlannak vallotta magát a kriptobirodalmának összeomlásával kapcsolatos többrendbeli szövetségi csalás és összeesküvés vádjában.

Most pedig egy hosszú bejegyzésben ismételte meg korábbi állításait, melyeket még novemberben tett, miután a vállalat csődöt jelentett, s mielőtt még letartóztatták volna. A blogbejegyzés lényegi pontjait csokorba szedtük.

Bankman-Fried állításai

A volt FTX-vezér továbbra is egyértelműen az Alamedát, az egyébként általa 2017-ben alapított kripto fedezeti alapot hibáztatja mindenért, mondván:

“Az Alameda nem fedezte kellőképpen egy extrém piaci összeomlás kockázatát: a százmilliárdos eszközállománynak csak néhány milliárd dollárnyi fedezete volt.”

Mindezt azért is jelenthette ki ilyen könnyedén, mert az Alamedánál nem ő volt a vezető. Ezt nyomatékosítva megismételte, mondván, “az elmúlt néhány évben” nem ő volt az Alameda vezetője, miután 2022-ben egykori barátnőjét, Caroline Ellisont nevezte ki egyedüli vezérigazgatónak.

Bankman-Fried szerint az Alameda és az FTX problémái “nem volt egyediek”, s gyakorta helyezte kontextusba a cégek hanyatlását egy iparági szintű visszaesés részeként, mely több más vállalatot is elért, köztük a Three Arrows Capital, a Voyager és a Celsius kriptocégeket, melyek mindegyike szintén csődbe ment.

Állítja, az “Alameda fertőzése átterjedt az FTX-re”, mivel “az Alamedának nyitott margin pozíciója volt az FTX-en; és a bank elleni roham ezt fizetésképtelenséggé változtatta”. Állítása szerint az FTX-et az Sullivan & Cromwell ügyvédi iroda helyezte nyomás alá, mondván:

“Ha az FTX-nek adtak volna néhány hetet a szükséges likviditás előteremtésére, akkor úgy vélem, hogy képes lett volna az ügyfeleket lényegében teljes mértékben kielégíteni. Akkoriban nem tudtam, hogy a Sullivan & Cromwell… potenciálisan elfojtja ezeket az erőfeszítéseket.”

Ezen állítások azonban közvetlenül ellentmondanak az amerikai ügyészek állításainak, miszerint az FTX ügyfeleinek pénzét az FTX szolgáltatási feltételeinek megsértésével az Alameda hiányának pótlására használták fel. Az ügyészség koronatanúi, köztük az Alameda korábbi vezérigazgatója és az FTX társalapítója is bűnösnek vallották magukat, s Bankman-Friedet gyanúsították az ügyfelek pénzének eltulajdonításával.