Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,076 $

Ártatlannak vallotta magát a nagymértékű kriptocsalással vádolt Sam Bankman-Fried

Nassau, 2022. december 20. Sam Bankman-Friedet, a csõdbe jutott FTX kriptovaluta-kereskedõcég csalással és sikkasztással vádolt alapítóját (j2) kísérik rendõrök a bírósági meghallgatására a Bahama-szigeteki Nassauban 2022. december 19-én. Bankman-Fried beleegyezett az Egyesült Államoknak történõ kiadatásába. MTI/AP/Rebecca Blackwell
Észak-Amerika
not image

Takács Petra

Szerkesztő

A nyolc vádpontban, többek között pénzmosásra irányuló összeesküvéssel vádolt Sam Bankman-Fried ártatlannak vallotta magát az ellene folyó, vélhetően az eddigi legnagyobb, kriptovalutákat érintő csalás miatti eljárásban.

Előzmény:

 

A becsődölt FTX kriptovaluta-piac alapítója, Sam Bankman-Fried ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban, így ügyéből hatalmas téttel bíró tárgyalás lesz, ahol két legközelebbi üzletfele ellenében kell ártatlanságát bizonyítania.

Soron kívül Január 29.: ilyen időjárás vár ránk vasárnap

A harmincéves üzletember 250 millió dolláros óvadék fejében szabadult, kedden hallgatták meg vallomását Manhattenben, a bíró a tárgyalását október 2-ára tűzte ki. A sokáig a kriptovaluta-ipar arcának tartott Bankman-Friednek távirati csalás és összeesküvés miatt kell felelnie nyolc vádpontban, amely egy ügyész szerint „epikus méretű csalást” ölel fel.

A hatóságok szerint Bankman-Fried az FTX ügyfeleinek pénzéből fizette az Alameda Research, az FTX-hez köthető befektetési alap hiteleit, emellett ebből fektetett más cégekbe és politikusok kampányát is támogatta, hogy befolyásolja a szabályozást, írja a CNN. Novemberben az anyacég csődjének bejelentésekor azonban azt mondta, nem volt tudomása a pénzek helytelen felhasználásáról.

Gary Wang, az FTX társalapítója és Caroline Ellison, az Alameda vezérigazgatója bűnösnek vallották magukat több vádpontban is, utóbbi decemberi vallomásában azt mondta, „megegyezett Bankman-Frieddel és másokkal, hogy nem teszi közzé az Alameda és az FTX közti kapcsolat minden részletét, köztük az Alameda hiteleire vonatkozó információkat.”

Bankman-Fried, akit a Bahama-szigetekről toloncoltak haza, 250 millió dolláros óvadék ellenében szabadult, jelenleg szülei kaliforniai otthonában él, nyomkövető készülékkel a lábán. Ha minden vádpontban bűnösnek találják, akár 115 éves börtönbüntetésre is ítélhetik.

Az ügyészek szerint Bankman-Fried „az amerikai történelem egyik legnagyobb pénzügyi csalását” tervezte meg, dollármilliárdokat lopva az FTX ügyfeleitől, hogy fedezze az Alameda veszteségeit. A két cég decemberben jelentett csődöt, miután az ügyfelek pánikszerűen menekítették pénzüket a piacról, ezzel az egész kriptovaluta-piacra súlyos terhet róva.

A 2000-es években az Enron felszámolását felügyelő John Ray III, az FTX új vezérigazgatója az amerikai képviselőházban tartott meghallgatásán elmondta, az ügyfelek által az FTX oldalán befizetett pénzek az Alamedával közös alapba kerültek, mely több, kockázatos vásárlást is elindított. Ray szerint a két cég helyzete „régimódi sikkasztás”, amit „teljességgel tapasztalatlan és a legkevésbé sem rafinált egyének” kis csoportja követett el.