Clouds
21 Budapest
Dollár
354,15 Ft
Euró
385,98 Ft
Font
432,86 Ft
Bitcoin
23,611 $

Letartóztatták a volt FTX-vezért, a befektetők megvezetésével vádolják

Fotó: Unsplash/Maxim Hopman
Smart
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Sam Bankman-Fried nettó vagyona korábban 26 milliárd dollárra rúgott, és a Bahamákról irányította a világ egyik legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéjét, egészen addig, amíg a kirobbant botrány nyomán novemberben le nem mondott.

A Sky News jelentése szerint az FTX volt vezérigazgatóját azzal vádolják, hogy mintegy 1,8 milliárd dollárt csalt ki a befektetőktől, az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) pedig vádat emelt ellene.

Soron kívül CIA: Kína elnöke 2027-re képessé tenné hadseregét Tajvan megtámadására

A férfit a Bahamákon tartóztatták le, miután a helyi hatóságokat értesítették arról, hogy az Egyesült Államokban büntetőeljárás indult ellene.

A 30 éves férfi vagyona korábban 26 milliárd dollárra rúgott, a SEC szerint pedig Bankman-Fried az ügyfelek pénzeszközeit első vállalkozásába, az Alameda Researchbe irányította át, anélkül, hogy ezt az érintettekkel közölte volna.

Az Alamedánál felhalmozott pénzeket pedig állítólag nem bejelentett kockázati befektetésekre, indokolatlanul nagy összegű ingatlanvásárlásokra és szintén nagy összegű politikai adományokra használták fel.

A SEC alelnöke kijelentette, Sam Bankman-Fried egy kártyavárat épített, és elhitette a befektetőkkel, hogy ez a világ egyik legbiztonságosabb vállalkozása a kriptoiparban.