Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,91 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
454,82 Ft
Bitcoin
64,559 $

2400 klímaaktivistát vett őrizetbe a holland rendőrség

Az Extinction Rebellion közleménye szerint addig fogják folytatni a hasonló megmozdulásokat, amíg a céljukat el nem érik.

Fotó: EPA/PHIL NIJHUIS
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Al Jazeera közlése szerint 2400 klímaaktivistát, köztük kiskorúakat vett őrizetbe a rendőrség szombaton, miután a fosszilis tüzelőanyagok támogatása elleni tüntetés összecsapássá fajult Hollandiában.

Mint kiderült, a hatóságoknak vízágyúval kellett szétoszlatnia a tömeget, amely a rendőrség többszörös felszólítása ellenére lezárta az A12-es autópályát Hágában. A hírportál hozzátette, sérültekről nem érkezett jelentés. Soron kívül Szentkirályinak elege van Karácsonyból: „Közpénzből készpénz lett”

Azt viszont megerősítették, hogy a tüntetést az Extinction Rebellion mozgalom szervezte, s egy közleményben azt állították, addig fogják folytatni a hasonló megmozdulásokat, amíg a céljukat el nem érik. A mostani demonstráción mintegy 10 ezren (köztük idősek és gyermekek is) vettek részt.

A tömeg folyamatosan azt skandálta, „a tengerszint emelkedik, ahogyan mi is”. Egyúttal azzal fenyegetőztek, hogy minden nap visszajönnek, ha a rendőrség megpróbálja megállítani őket, s állítólag vasárnapra újabb tüntetést szerveznek.

Nem ez volt az első ilyen jellegű megmozdulás Hollandiában: korábban megírtuk, hogy május végén szintén az Extinction Rebellion szervezett tüntetést, amelyet követően több mint 1500 főt tartóztattak le, illetve a vízágyút is be kellett vetnie a rendőrségnek.

Megszólalt a martonvásári légibaleset egyik áldozatának édesanyja

Mint mondta, fiának nem temetése lesz, a tervek szerint búcsúztatón engedik el utolsó útjára.