Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,89 Ft
Euró
384,32 Ft
Font
451,49 Ft
Bitcoin
67,789 $

Most derült ki, hogy 23 kínai úszó produkált pozitív doppingtesztet a 2021-es olimpia előtt

Az úszók mindegyike részt vett az olimpián, többen érmeket is nyertek.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Patrick B. Krämer
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WASA) megerősítette, hogy közel két tucat kínai úszó pozitív tesztje pozitív lett egy tiltott anyagra hónapokkal a 2021-es tokiói olimpia előtt. A WADA szombaton kiadott közleményében megerősítette, hogy 23 kínai úszó tesztje 2021 elején pozitív lett a teljesítményfokozó szerre, a trimetazidinre, vagyis a TMZ-re.

Az ügynökség egyúttal visszavágott az általa „félrevezetőnek és potenciálisan rágalmazónak” nevezett médiajelentésekre, melyek szerint az ügynökség nem vette figyelembe a pozitív eredményeket. Soron kívül Mi történik az agyunkkal, amikor elkalandozunk? Itt a válasz

A New York Times és a Daily Telegraph is beszámolt a pozitív tesztekről szombaton: a Times arról számolt be, hogy a pozitív tesztek nem kerültek nyilvánosságra, és nem függesztették fel az úszókat, akik a cikk szerint a tokiói játékokra küldött kínai csapat közel felét tették ki, és érmeket is nyertek.

A WADA közölte, hogy a Kínai Doppingellenes Ügynökség (CHINADA) 2021 júniusában értesítette őket azon álláspontjukról, miszerint az úszók pozitív tesztje „azután lett pozitív, hogy véletlenül, szennyeződés révén ki voltak téve a hatóanyagnak”.

A WADA ezután heteket töltött a CHINADA álláspontjának és a szennyeződés-elméletnek a felülvizsgálatával, melynek részeként a WADA további, még nem publikált tudományos információkat gyűjtött a TMZ-ről, és független tudományos szakértőkkel konzultált, hogy tesztelje a szennyeződés elméletét, valamint azt, hogy a TMZ alacsony dózisú alkalmazása jótékony hatással lehetett-e a sportolókra az úszóversenyeken.

Mivel azonban a Kínában érvényes rendkívül szigorú koronavírus elleni intézkedések miatt a WADA vizsgálatot végző szakemberei nem tudtak Kínába utazni, és hogy „végül arra a következtetésre jutott, nincs olyan helyzetben, hogy megcáfolja annak lehetőségét, hogy a TMZ forrása valóban szennyeződés volt, és ez összeegyeztethető az aktában szereplő analitikai adatokkal”.