Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,741 $

2032-re Kína maga termelheti meg gabonaszükségletének 90 százalékát

TÉMÁK:
#gabona #Kína
Fotó: Unsplash/Zetong Li
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Ez azonban egy éles figyelmeztetés az amerikai és a thaiföldi gazdáknak, akik jelenleg jelentős mennyiségű gabonát exportálnak Kínába.

A South China Morning Post jelentése szerint Kína jelentősen megemelte a következő évtizedre vonatkozó gabona-önellátási előrejelzését, és ígéretet tett egy „diverzifikált élelmiszer-ellátási rendszer” kiépítésére. A bejelentés Kína számára jó hír, ám a külföldi gazdák számára már kevésbé.

Soron kívül Még egy ideig nem hagyja el a kórházat Ferenc pápa

Ha Kína ténylegesen megvalósítja nagyszabású tervét, az komoly hatással lehet az Egyesült Államok kukorica- és szójatermelőire, valamint a thaiföldi és vietnámi rizsexportőrökre.

Kína a hivatalos adatok szerint jelenleg 82 százalékban öntermelő, a friss jelentés szerint pedig egy évtizeden belül el akarják érni a 88,4 százalékos belföldi gabonatermelést.

Mindemellett az ország a gabonaimportot 122 millió tonnára tervezi csökkenteni a tavalyi 146,9 millió tonnáról. A jelentés kapcsán azonban felmerült egy érdekes kérdés is: a mezőgazdasági termékek, főként a kukorica és a szójabab nagy tételben történő felvásárlása a Peking által használt eszközök egyike a kétoldalú kapcsolatok megerősítésére vagy a tárgyalások során követelései érvényesítésére.

Ennek kapcsán pedig az a kérdés, hogy Kína milyen alternatív eszközöket kíván bevetni a jövőben a nemzetközi kapcsolatok javítására és céljai elérésére, amennyiben szinte minden gabonát belföldön fognak megtermelni.