Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,05 Ft
Euró
392,76 Ft
Font
458,39 Ft
Bitcoin
61,279 $

2032-re Kína maga termelheti meg gabonaszükségletének 90 százalékát

Ez azonban egy éles figyelmeztetés az amerikai és a thaiföldi gazdáknak, akik jelenleg jelentős mennyiségű gabonát exportálnak Kínába.

Fotó: Unsplash/Zetong Li
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A South China Morning Post jelentése szerint Kína jelentősen megemelte a következő évtizedre vonatkozó gabona-önellátási előrejelzését, és ígéretet tett egy „diverzifikált élelmiszer-ellátási rendszer” kiépítésére. A bejelentés Kína számára jó hír, ám a külföldi gazdák számára már kevésbé.

Ha Kína ténylegesen megvalósítja nagyszabású tervét, az komoly hatással lehet az Egyesült Államok kukorica- és szójatermelőire, valamint a thaiföldi és vietnámi rizsexportőrökre. Soron kívül Szentkirályi Alexandra: „Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából”

Kína a hivatalos adatok szerint jelenleg 82 százalékban öntermelő, a friss jelentés szerint pedig egy évtizeden belül el akarják érni a 88,4 százalékos belföldi gabonatermelést.

Mindemellett az ország a gabonaimportot 122 millió tonnára tervezi csökkenteni a tavalyi 146,9 millió tonnáról. A jelentés kapcsán azonban felmerült egy érdekes kérdés is: a mezőgazdasági termékek, főként a kukorica és a szójabab nagy tételben történő felvásárlása a Peking által használt eszközök egyike a kétoldalú kapcsolatok megerősítésére vagy a tárgyalások során követelései érvényesítésére.

Ennek kapcsán pedig az a kérdés, hogy Kína milyen alternatív eszközöket kíván bevetni a jövőben a nemzetközi kapcsolatok javítására és céljai elérésére, amennyiben szinte minden gabonát belföldön fognak megtermelni.

Kiesett a Manchester City és az Arsenal a Bajnokok Ligájából

Az Arsenal már a rendes játékidőn belül kiesett a Bajnokok Ligájából a Bayern München ellen, addig a Manchester City és a Real Madrid hosszabbítást játszott.

Akár háromszor annyit is kereshet egy másodosztályú focista, mint az átlag magyar

Révész Bálint szerint jelenleg 2 millió forint a plafon, de az átlag 600 ezer és 1,3 millió között keres. Ha pedig a csapat jól teljesít, erre különböző bónuszok is rájönnek.