Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,02 Ft
Euró
389,55 Ft
Font
455,16 Ft
Bitcoin
59,366 $

2024-ben új határidőket kell szem előtt tartaniuk a SZÉP-kártya tulajdonosoknak

Már csak egy hét van ellenőrizni az egyenleget és költeni róla, ha szükséges.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Korábban a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) működésére vonatkozó kormányrendelet szerint minden évben május 31-én kellett figyelni a régebbi egyenlegekre, hogy teljes mértékben, költségek levonása nélkül felhasználhassák ezt a kártyabirtokosok. Ám a 2022. október 6-án megjelent kormányrendelettel ez megváltozott, így 2024-ben már új határidőket kell szem előtt tartani – emeli ki a HR Portal.

2022. október 15-től a feltöltés után eltelt egy évet követő március 20-ig vagy szeptember 20-ig fel nem használt egyenleg terhére 15%-os egyszeri díjat számít fel a szolgáltató ezeken a napokon. A díj nem számítható fel azon pénzeszközre, amely után e rendelet szerinti díjat már számoltak fel. Fata László juttatási szakértő elmagyarázta: „Idén március 20-án a 2022. október 15. és 2023. március 20. között feltöltött és fel nem használt egyenlegekre kell figyelni”.

A munkavállalóknak már most érdemes ellenőrizni, hogy rendelkeznek-e ilyen régebbi egyenlegekkel, a munkáltatóknak pedig a feltöltéseknél érdemes figyelembe venniük ezt a szabályt. Ha ugyanis a munkáltató 2024. március 20. előtti napokban utalja a munkavállalók SZÉP-kártyás juttatásait, azt a fenti szabályok szerint 2025. március 20-ig lehet költségek levonása nélkül felhasználni – részletezik.

Amennyiben ez a feltöltés pár napot csúszik, úgy fél évvel is hosszabbodhat a „díjmentes” felhasználás ideje. A 2024. március 20. utáni napokban feltöltött SZÉP-kártya juttatásokat a jelenleg érvényes szabályok szerint 2025. szeptember 20-ig költhetik a kártyabirtokosok költségek levonása nélkül – teszik hozzá a cikkben.

Korábban azt is megírtuk, hogy fontos kérése van a kormánynak, amely minden SZÉP-kártya tulajdonost érint. Mint kiderült, jelenleg ötmilliárd forintnyi alvó pénz ragadt benn a kártyatulajdonosoknál, így a kártyákon lévő források felhasználása, továbbá a gazdaság támogatása érdekében a kormány felkéri a SZÉP-kártya szolgáltatókat, hogy értesítsék azon ügyfeleiket, akiknek legalább 50 ezer forintnyi, 2022. október 15-e előtt jóváírt juttatás áll rendelkezésre számláján.

Agyonverte feleségét a volt kazahsztáni gazdasági miniszter, a gyilkosságról felvétel is készült

A férfi az egyik rokonának a tulajdonában lévő étterembe vitte feleségét, ahol a hajánál fogva rángatta, brutális módon ütlegelte és rugdosta, melynek következtében a nő a helyszínen életét vesztette.