Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,486 $

Egy év múlva újra látogatható lesz a Notre-Dame

A tervek szerint egy év múlva újra megnyílik a katedrális a pusztító tűzvész után.

Fotó: Depositphotos
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Miután 2019-ben hatalmas lángok emésztették fel a Notre-Dame épületét, nem sokkal később nemzetközi együttműködéssel megkezdődött az ikonikus katedrális újjáépítése. Az AP információi szerint pedig a helyreállítási munkálatok pénteken mérföldkőhöz érkeznek.

Egy év múlva ugyanis, egészen pontosan 2024. december 8-án a székesegyház újra megnyitja hatalmas kapuit a nagyközönség előtt. Emmanuel Macron francia elnök is bejárta az elkerített helyreállítási helyszínt, ahol kőművesek, ácsok és több száz más mesterember dolgozik, hogy beleférjenek a 12 hónapos határidőbe. Soron kívül Nem Udvaros Dorottya az egyetlen, aki távozik a Nemzeti Színházból

Amikor pedig végeztek munkájukkal, átadják a Notre-Dame papjainak, alkalmazottainak, kórusainak és hívőinek, akik majd imákkal, énekekkel és áhítattal avatják újra a székesegyházat.

Az újjáépítés terén a közelmúltban figyelemre méltó előrelépés történt: hatalmas tölgyfa gerendákat emeltek be – melyeket a Notre-Dame középkori építése során akkor úttörőnek számító ácstechnikával állítottak össze –, hogy a székesegyháznak újra legyen tetőszerkezete.

Cristiano Ronaldo megszerezte pályafutása 66. mesterhármasát

Cristiano Ronaldo közel 40 évesen gyűjtötte be pályafutása 66. mesterhármasát, és már 52 gólnál jár a szezonban 52 mérkőzést követően.

56-an meghaltak, 67-en pedig eltűntek a Brazíliát sújtó ítéletidőben

Brazília déli államában, Rio Grande do Sulban a heves esőzések okozta áradások következtében 56 ember életét vesztette, további 67 személyt pedig eltűntként tartanak nyilván.