Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,02 Ft
Euró
392,53 Ft
Font
457,57 Ft
Bitcoin
64,423 $
Fotó: Unsplash/Billy Freeman

2023 az Xbox éve lesz?

Szerző: Borbély Fanni

Az idei év kifejezetten izgalmasnak ígérkezik a három nagy márka és népszerű konzoljaik számára, ám úgy tűnik, hogy idén az Xbox uralhatja a játékipart.

Borbély Fanni

2023. február. 13 - 10:00

A játékipar konzolóriásai évről évre küzdenek az első helyért: a PlayStation, az Xbox és a Nintendo már évtizedek óta versenyeznek egymással, így mára a játékosok az exkluzív címek alapján választhatják ki, hogy mely platformot részesítik előnyben.

A „konzolháborúk” kétségkívül tele vannak elfogultsággal, hiszen nagyon nehéz megállapítani azt, hogy melyik konzol a legnépszerűbb az adott évben. A MakeUseOf elemzése szerint azonban nem elképzelhetetlen, hogy az idei az Xbox Series X|S éve lesz. Soron kívül Teljesen földbe állt tavaly a lakáshitelezés Magyarországon, soha nem látott adatok érkeztek

Évről évre növekszik az Xbox konzoljainak népszerűsége

Az Xbox egyik legnagyobb húzóereje az Xbox Game Pass, mely Xbox One-on, Xbox Series X|S-en és PC-n egyaránt elérhető, s a játékok széles katalógusát kínálja előfizetőinek. A katalógus pedig folyamatosan bővül, beleértve az új címeket is, és ahhoz képest, hogy milyen sok játékot kínál, maga a szolgáltatás nem megfizethetetlen.

A Game Pass tehát az Xbox egyik legnagyobb és egyedülálló előnye a PS5 konzolokkal szemben. A játékosok eközben szintén örömmel fogadják, hogy az Xbox Game Pass már évek óta növeli táborát: 2020 áprilisában 10 millió aktív felhasználója volt, ami 2021 januárjában 18 millióra ugrott, 2022 januárjában pedig 25 millióra.

A Game Pass várhatóan 2023-ban is folytatja ezt a felfelé ívelő tendenciát, ami újabb eladásokat is jelent az Xbox konzoljainak.

A globális megélhetési válság is vonzóbbá tette az Xboxot

Mindenki érzi a megélhetési válságot, és nagy eséllyel nem is fog csak úgy megoldódni 2023-ban, szakértők szerint ugyanis akár még 2024-ben is érezhetjük ennek negatív hatásait. A legtöbb ember pedig igyekszik visszafogni kiadásait, és minden területen a lehető legolcsóbb megoldást választják.

Sok játékos számára pedig jelenleg biztosabbnak tűnik az Xbox One-ról az Xbox Series X|S-re frissíteni, mint a PS5-re váltani. Ez kétségkívül az árképzésnek köszönhető, ugyanis az Xbox Series S olcsóbb, mint a PS5, míg az Xbox Series X pont ugyanannyiba kerül, mint a PS5.

Tavaly növekedett az Xbox-konzolok eladása, a versenytársaké csökkent

Míg az Xbox eladásai tavaly növekedést mutattak Európa-szerte, addig a PS5 és a Nintendo Switch eladásai kissé bezuhantak. Mindez szintén visszavezethető az árakra, de az is befolyásolhatta az eladásokat, hogy még mindig fennáll az ellátási láncok zavara.

Mivel pedig a PS5 ára nem valószínű, hogy csökkeni fog, és az sem esélyes, hogy hirtelen megoldódnak a Sony ellátási problémái, feltételezhetjük, hogy az Xbox népszerűbb lesz idén a piacon, mint versenytársai.

Az Xbox idén ígéretes címekkel érkezik

Noha ahhoz képest, hogy ez egyáltalán nem jellemző az Xboxra, tavaly kifejezetten csendes évük volt, úgy, hogy eközben az eladások folyamatosan növekedtek. Noha minden bemutatót nem jelentettek be azonnal, már tudjuk, hogy több újdonság is érkezik idén, ezek a húzócímek pedig további eladásokat eredményezhetnek.

Noha a PlayStation már elég régóta több exkluzív címmel hódította meg a játékosok szívét, az Xbox sem panaszkodhat idén: olyan címekkel érkeznek ugyanis, mint a Starfield, az Age of Empires, a The Outer Worlds 2 és a Forza Motorsport régóta várt soft rebootja. Így tehát könnyedén meglehet, hogy 2023 év az Xbox éve lesz.