Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,46 Ft
Euró
393,87 Ft
Font
456,62 Ft
Bitcoin
66,177 $

2021-ben sokkal jobban megéri nyugdíjba menni

A KSH legutóbbi adatai szerint a jövő évre kalkulált becslések alapján kedvező nyugdíjalapra számíthatnak azok, akik éppen 2021-ben terveznek nyugdíjba menni.

Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A KSH legutóbbi adatai szerint a jövő évre kalkulált becslések alapján kedvező nyugdíjalapra számíthatnak azok, akik éppen 2021-ben terveznek nyugdíjba menni.

A nyugdijguru.hu weboldal felkeresésére Farkas András nyugdíjszakértő elmondta, a koronavírus okozta gazdasági válság ellenére egyre kevésbé kell tartani jövőre attól, hogy kedvezőtlen valorizációs szorzókkal határoznák meg a nyugdíjalap nettó havi életpálya átlagkereset összegét. Soron kívül Közel 15 millió forintot raboltak a fegyveres betörők, majd lecsapott a TEK

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani.

A 2021. évi nyugdíjigényléskor a 2019-es és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2020. év kereseti szintjéhez igazítani. A KSH legfrissebb adatai tükrében a 2020. január és szeptember közötti időszakban jelentősen nőttek az átlagkeresetek mind bruttó, mind nettó összegei.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 9,8 százalékkal, a kedvezmények figyelembe vételével számított nettó átlagkereset pedig 10 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Jó hír, hogy jövőre sem történik változás, ezért leszögezhetjük, hogy minél később vonul nyugdíjba az érintett, annál jobban járhat; ez nemcsak a korbetöltött öregségi nyugdíjra, hanem a nők kedvezményes nyugdíjára is érvényes – tette hozzá Farkas.