Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Közel 20 százalékkal drágább elkészíteni egy olasz pizzát, mint egy éve

Közel 20 százalékkal drágább elkészíteni egy olasz pizzát, mint egy éve

Közel 20 százalékkal drágább elkészíteni egy olasz pizzát, mint egy éve
Fotó: Unsplash

Lehet, hogy az olasz nemzeti étel alapanyagai olcsóbbak lettek, azonban a pizza ára nem csökkent.

A klasszikus ételt ma 19%-kal többe kerül elkészíteni, mint egy évvel korábban, vagyis a „pizzaindex” messze meghaladja az inflációt Olaszországban, ami most 8,7%-os. A helyzet azért is elgondolkodtató, mert a pizzasütéshez használható energia ára 11%-kal csökkent egy hónap alatt.

A Világgazdaság beszámolója alapján egész áprilisban emelkedett a Margherita pizza elkészítésének költsége összességében, annak ellenére, hogy az árindex csökkent. Az alapanyagok áremelkedési üteme ugyanakkor folyamatosan lassul, főként a novemberi, 30%-os csúcshoz képest.

A Bloomberg mutatója a liszt, a paradicsom, a mozzarella sajt, az olívaolaj, valamint a pizza megsütéséhez szükséges energia árának változásából adódik össze.

Örömhír lehet, hogy az előre elkészített pizza ára 7,6%-kal emelkedett átlagosan, ami nem éri el az átlagos árindexet. Tehát aki megelégszik a gyorsfagyasztott étellel, az jelentősen kevesebbet fizet, mint aki otthon szeretné elkészíteni a pizzáját.

Ha az egyes alapanyagok árváltozását nézzük, legjobban az olívaolaj ára emelkedett (26 % év/év), a mozzarella negyedével drágult, a paradicsom csaknem 9%-kal lett drágább, a lisztért 11%-kal kell többet fizetni, míg az energia ára 20%-kal került feljebb az elmúlt évben. Ugyanakkor havi alapon Olaszországban már az összes alapanyag ára mérséklődött.