Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

20-30 százalékos közös költség emelésre lesz szükség a társasházakban

TÉMÁK:
#áremelkedés
Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az MTOSzSz főtitkára kijelentette, ha a társasházak meg akarják őrizni a pénzük reálértékét, akkor ez a lépés elkerülhetetlen.

Molnár Sándor, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára beszélt arról, miszerint a közös költség 20-30%-os emelésére van szükség (bár mások ezt 30-40%-ra becsülik), mégpedig a társasházak fenntartási és karbantartási költségeinek emelkedése miatt.

Soron kívül Nashville-i lövöldözés: három 9 éves diákot ölt meg a kegyetlen támadó

Majd hozzátette, ha a társasházak meg akarják őrizni a pénzük reálértékét, akkor ez a lépés elkerülhetetlen, ám hogy ez pontosan mennyi költséget jelent, az több dologtól is függ, például a lakások, a liftek és garázsok számától.

Itt kitért arra is, hogy például egy 15 ezer forint körüli közös költségnél néhány ezer forintos drágulás jöhet, de véleménye szerint nem ez lesz az oka annak, ha valaki nem fizet, sokkal inkább az, ha egy adott személy elveszíti a munkahelyét vagy más dolog miatt kerül nehéz helyzetbe.

Ezt követően Molnár Sándor elmagyarázta, hogy a lakóktól havonta beszedett összegek olyan költségeket fedeznek, mint például az áramdíj, a vízdíj, a szemétdíj, a takarítás, a biztosítás, a felújítási alap, valamint a karbantartás – írta az Index.

Emellett sok házban van kertész, gondnok, illetve lift is üzemel, nem beszélve a béremelésről és az inflációról, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a biztosítások ára is emelkedik, s ezeken egyszerűen nem lehet spórolni.