Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
64,201 $

1986 óta először állítottak karácsonyfát Csernobilban

A szörnyű katasztrófa óta ez az első alkalom, hogy Csernobilban karácsonyfát állítottak, amiről megi s emlékeztek a helyiek. Egy szép gesztus azok emlékére, akik már nem lehetnek velünk.

Most

A T-800-as

Szerkesztő

Pripjaty szinte azonnal világhíressé vált, miután a csernobili atomerőmű 4-es blokkja 1986-ban felrobbant. Akkor abban a pillanatban sok ezer ember élete változott meg, beleértve az állatvilágot, a környezetet és a természetet.

Pripjatyban javarészt azok éltek, akik az atomerőműben dolgoztak, közösen a családjukkal. Közel 50 ezer emberről beszélünk, akik közül több mint 15 ezer gyerek és 16 ezer nő volt. Az átlagéletkor még a 27-et sem érte el, így egy igen fiatal közösségről beszélhettünk. Soron kívül Felmérés: ez aggasztja most a legjobban az 50 év feletti korosztályt

A felrobbant erőmű hatalmas pusztítást végzett, és sokáig kérdéses volt a sokkal nagyobb katasztrófa megakadályozása, mely egészen elképesztő károkat okozott volna Európában, így Ukrajna és Oroszország mellett más országok is erősen érintettek lettek volna.

Talán az igazság soha nem derül ki, hogy pontosan mi is történt akkor 1986. április 26-án. A fájdalom még mindig érezhető a területen, és ez valószínűleg így is marad míg a Föld életben marad. A város csak 3 kilométerre van a korábbi atomerőműtől, ami már természetesen nem üzemel. Ez már csak egy szellemváros, sok szép és még több rossz emlékkel azok számára, akik valaha ott éltek.

Nemrég pár korábbi lakos visszatért Pripjatyba, hogy karácsonyfát állítsanak, amire 1986 óta nem volt példa. Sok lakos azt gondolta, rövid idő elteltével visszatérhetnek az otthonaikba, de a hatóságok ezt nem engedték az erős sugárzás miatt, és egy határvonalat húztak a zóna köré. Több mint három évtizeddel a katasztrófa után is van olyan része Pripjatynak, mely erősen káros az egészségre.

A karácsonyfát a város központi terén állították fel, és játékokkal, családi fényképekkel, díszekkel rakták azt körbe, amiről a BBC mellett az ukrán ZIK TV is beszámolt. A kampány célja állítólag az volt, hogy ezzel felhívják a közvélemény figyelmét az övezet kulturális örökségére.

Kispadon kezd Szoboszlai a Tottenham ellen

Szoboszlai Dominik a Tottenham ellen léphet pályára az Anfield Roadon a Liverpool színeiben, és már a kezdő is ismert.