Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,95 Ft
Euró
392,45 Ft
Font
459,48 Ft
Bitcoin
62,994 $

Már dolgoznak azon, hogy a 18 év alattiak ne vásárolhassanak energiaitalt

Az Országgyűlés elé került az energiaitalok 18 éven alattiaknak történő eladását tiltó tervezet

Fotó: A kormany.hu által közreadott képen egy diák az érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én. Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődött a május-júniusi érettségi időszak. Középszinten 68 458-an, emelt szinten 2119-en írásbeliznek. A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak. MTI/kormany.hu/Árvai Károly
Belföld

Kiss László

Szerkesztő

Nacsa Lőrinc és Hollik István KDNP-s képviselők benyújtották az Országgyűlés elé az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot. A javaslat szerint tilos lenne energiaitalt értékesíteni vagy kiszolgálni 18. életévet be nem töltött személyek részére. Az indítvány célja a fiatalok egészségének védelme, ugyanis a felmérések szerint aggasztó méreteket öltött az energiaitalok fogyasztása a fiatalok körében.

Ennek kapcsán előbbi úgy fogalmazott a Facebook-oldalán: „Megvédjük a gyermekeinket!”. Míg a törvényjavaslat jelentőségét indokolva közölte, hazánkban a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött. Egy felmérés szerint 78 %-uk fogyaszt energiaitalt és minden ötödik 10-14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt reggelire. Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

Hozzátette azt is, hogy az elmúlt hónapokban sok szakemberrel, orvossal egyeztettek, akik megerősítették, hogy ez komoly egészségügyi kockázatot jelent, s emiatt nyújtották be Hollik Istvánnal együtt az Országgyűlés elé a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvényt, amely a jövőben megtiltaná energiaitalok eladását a 18 év alattiak számára.

A fiatalok egészségének védelme a cél

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011 novembere óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással kapcsolatos rosszullétekről és kellemetlen tünetekről. A bejelentett esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, írja az MTI.

A probléma súlyosságát jelzi, hogy a bejelentések 70 százalékában szükség volt az egészségügyi ellátó rendszer igénybevételére. Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott, és az esetek 22 százalékában alkohollal együtt fogyasztották az energiaitalt.

„A magyar fiatalok egészségének megőrzése közös ügyünk”, hangsúlyozta Nacsa Lőrinc, a törvényjavaslat egyik benyújtója. A politikus arra kérte a képviselőtársait, hogy pártpolitikai hovatartozástól függetlenül támogassák a javaslatot. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakértőinek véleménye szerint a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztása jelentős egészségügyi kockázatot jelent, és hasonló véleményen van a Gyermekkardiológusok Európai Társasága is, képviselőik szerint ugyanis egyre több páciensük kórházi kezelésre szorul a túladagolás miatt, ezért szeretnék elérni, hogy a kiskorúaknak Európa-szerte megtiltsák az energiaitalok árusítását.

A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak majd, mint az alkohol, a dohánytermék vagy a szexuális termék értékesítésének tilalma esetén.