Dollár
381,81 Ft
Euró
394,65 Ft
Font
466,60 Ft
Bitcoin
24,414 $

13 kilométer hosszú festményt fedeztek fel az amazóniai esőerdőben

Fotó: theworldwideflood
not image

Borbély Fanni

2021. március 21. - 22:05

Az amazóniai esőerdőben ismét egy jelentős jégkorszaki festményt fedeztek fel, mely megközelítőleg 12 600 évvel ezelőtt készülhetett, és megdöbbentő, 13 kilométeres távon terül el.

A 13 kilométer hosszú falfestmény felfedezését részletező jelentés a következő címet kapta: “A kolumbiai amazóniai esőerdő kolonizációja és korai népesedése a késő pleisztocén és a korai holocén idején: Új bizonyíték a La Serranía La Lindosa-tól”. A lap szerint az őslakosok valószínűleg a kolumbiai Amazonas északi szélén, Serranía La Lindosa-nál kezdték el festeni a képeket, mintegy 12 600 évvel ezelőtt.

Soron kívül Bokros Lajos: Az Orbán-kormány szakszerűtlen gazdaságpolitikája okozta a válságot

A festmények ezrei között kéznyomok, geometriai minták és sokféle állat található, a kicsiktől (szarvas, tapír, aligátorok, denevérek, majmok, teknősök, kígyók, sertések) egészen a nagyobbakig (teve, ló és háromujjú patás emlősök). Más alkotások embereket és vadászati ​​jeleneteket ábrázolnak, valamint a növényekkel és fákkal munkálkodó emberek képeit.

A lap egyik szerzője szerint a festmények készítésének idején az Amazonas szavannája, a tövises cserjék és az erdők foltos tájából átalakult a mai sűrű növényzetű trópusi esőerdővé. Hozzátette, hogy Dél-Amerika számos nagyobb állata kihalt ebben az időszakban, valószínűleg az emberi vadászat és az éghajlatváltozás kombinációja révén.

José Iriarte tanulmánykutató, az Exeteri Egyetem régésze elmondta, ezek a sziklafestmények látványos bizonyítékai annak, ahogyan a korabeli emberek vadásztak, gazdálkodtak és halásztak, sőt úgy véli, a művészet valószínűleg a kultúra meghatározó része volt, és ez nyújtott lehetőséget az embereknek a társadalmi kapcsolatok építésére.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.