Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

12 hétköznapi étel, amik természetes módon segíthetnek a vérnyomás csökkentésében

12 hétköznapi étel, amik természetes módon segíthetnek a vérnyomás csökkentésében

12 hétköznapi étel, amik természetes módon segíthetnek a vérnyomás csökkentésében
Shutterstock

A magas vérnyomás – vagyis a hipertónia – világszerte több százmillió embert érint, és komoly kockázati tényezője a szívrohamnak, a szélütésnek és a vesebetegségeknek.

A szakértők szerint az életmódváltás, különösen a tudatos táplálkozás, alapvető fontosságú a megelőzésben és a kezelésben. Arti Dhokia, a Midland Health dietetikusa hangsúlyozta: „Az étrend kulcsszerepet játszik a vérnyomás kezelésében, és nagyon nem mindegy, mit viszünk be a szervezetünkbe. A magas sótartalmú ételek a legnagyobb bűnösök közé tartoznak, de a cukros és zsíros ételek is hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, amely összefügg a magas vérnyomással.”

A cikk a videó után folytatódik

A szakember arra is figyelmeztetett, hogy a túlzott alkoholfogyasztás hosszú távon szintén emeli az értékeket. Ugyanakkor kiemelte: „Egyetlen étel önmagában nem képes csökkenteni a vérnyomást”, ezért a kiegyensúlyozott étrend mellett elengedhetetlenek a „más életmódbeli változtatások, például a rendszeres testmozgás”.

A Mirror egészségügyi összeállítása szerint Dhokia 12 olyan élelmiszert emelt ki, amelyek beépítése a mindennapi étrendbe hozzájárulhat a szív egészségéhez és a vérnyomás stabilizálásához.

  • Lazac és más zsíros halak„A lazacban, a makrélában és a szardíniában található napi 2–3 gramm omega-3 zsírsav segíthet a gyulladás csökkentésében. Ha valaki nem szereti a halat, az omega-3 étrend-kiegészítők is hasznosak lehetnek.”
  • Teljes kiőrlésű gabonák – a fehér rizs és tészta helyett érdemes quinoát, zabot vagy amarántot fogyasztani, mert magasabb a rost- és tápanyagtartalmuk.
  • Citrusfélék„Az olyan gyümölcsök, mint a narancs, a citrom és a grapefruit tele vannak vitaminokkal és növényi vegyületekkel, amik segíthetnek a vérnyomás csökkentésében és a szív egészségének támogatásában.” Ugyanakkor a grapefruit bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, ezért orvosi konzultáció javasolt.
  • Leveles zöldségek – a spenót és a mángold kálium- és magnéziumtartalma segít a nátriumszint egyensúlyban tartásában.
  • Olívaolaj„Az egyik legegészségesebb zsír, tele szívbarát tápanyagokkal és antioxidáns polifenolokkal” – mondta Dhokia, de hozzátette, magas kalóriatartalma miatt mértékkel ajánlott.
  • Paradicsom – a benne lévő kálium és likopin hozzájárulhat a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez.
  • Sárgarépa„A sárgarépa növényi vegyületekben gazdag, amik a vérnyomás csökkentéséhez köthetők. Napi 100 gramm fogyasztása már érezhető hatással lehet.”
  • Brokkoli – flavonoid antioxidánsai támogatják az egészséges vérkeringést.
  • Natúr joghurt – kálium- és kalciumtartalma révén segíthet a vérnyomás szabályozásában, de kerülni kell a cukrozott változatokat.
  • Fűszerek és gyógynövények„A fokhagyma, a fahéj, a bazsalikom, a gyömbér és a kömény mind összefüggésbe hozhatók a szív egészségével, és egyszerű, ízletes alternatívát kínálnak a só helyett.”
  • Burgonya – héjával együtt fogyasztva kiváló káliumforrás, egy közepes méretű sült burgonya több káliumot tartalmazhat, mint egy banán.
  • Sovány húsok – a csirkemell, a marha hátszín, a sertés szűzpecsenye vagy a pulykahús jó minőségű fehérjét biztosítanak felesleges zsírok nélkül.

A dietetikus összegzése szerint a vérnyomásbarát étrend nem tiltások sorozata, hanem tudatos választások eredménye. A hangsúly a változatosságon, a mértékletességen és a friss alapanyagok előnyben részesítésén van.