117 km/órás széllökést mértek a Balatonnál

Balatonfenyves, 2016. március 4. A Balaton magas vízállása és a viharos szél miatt kicsapódó hullámok a balatonfenyvesi szabadstrandon 2016. március 4-én. MTI Fotó: Varga György
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Nem szívesen lettünk volna ma a Kab-hegyi kilátóban sem.

Szó szerint tajtékzik a Balaton a viharos időjárásban, számolt be róla az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán, hozzátéve, hogy a mai nap 2. legerősebb széllökését a magyar tengernél mérték.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

Mint írják, az időnként erősen viharos északnyugati szél komoly hullámokat okoz a Balatonon, azonban a Balatonőszödön mért 117,4 km/órás lökésnél mértek ma erősebbet is.

A Dél-Bakony legmagasabb pontján, az 599 méter magas Kab-hegyen ugyanis 120 km/órás szelet mértek. A hidegfront a következő napokban is érezteti hatását, kedd és szerda reggelre is fagyokat ír az előrejelzés.

Napközben sem lesz éppen tavaszias az idő, kedden akár még az Alföldön is előfordulhatnak hózáporok. Mindez viszont szinte semmi az 1918-as időjáráshoz képest, a 105 évvel ezelőtti minimumrekordok Debrecenben elérték a -11 fokot.

Mostanában nem ritkák a szélviharok az országban, legutóbb február elején tapasztalhattunk hasonlót, akkor súlyos károkat okozott az orkán.