106 embert tartóztattak le pénzmosás vádjával Spanyolországban és Olaszországban

Fotó: Unsplash/Ibrahim Boran
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 24. - 01:49

A letartóztatások többsége a spanyolországi Tenerife szigetén történt; a gyanúsítottak állítólag milliárdokat kerestek online csalásokon keresztül, és pénzt mostak maffiacsoportoknak.

Több mint száz embert tartóztattak le a spanyol és az olasz hatóságok, miután állítólag maffiacsoportok számára mostak tisztára tetemes mennyiségű pénzt. A 106 letartóztatás többsége a spanyolországi Tenerifén történt, és a gyanúsítottak többsége olasz állampolgár volt – közölte az Europol.

Az olasz tisztviselők szerint a gyanúsítottak az áldozatokat arra vették rá, hogy nagy összegeket küldjenek a csoport által ellenőrzött spanyol bankszámlákra. A készpénzt ezután kriptovaluta-vásárlásokon keresztül mosták tisztára, vagy más bűncselekményekbe, például prostitúcióba, kábítószer- vagy fegyverkereskedelembe fektették vissza.

Az Europol szerint a csoport tavaly közel 10 millió euró (3,5 milliárd forint) nyereséget termelt.

Spanyol tisztviselők szerint a csoport tagjai, akik gyakran erőszakkal félemlítették meg az áldozatokat és zsaroltak ki pénzt vállalkozásoktól és magánszemélyektől, beszivárogtak ügyvédi irodákba és bankokba is. Az akció során a hatóságok 118 bankszámlát zároltak, 224 hitelkártyát és egy marihuánaültetvényt foglaltak le írja a Sky News.