Zsugorodik az európai hagymapiac, öt éve nem volt ilyen rossz a termés
Jelentősen visszaesett az európai hagymafélék termése, utoljára 2016-ban volt ennyire rossz a helyzet.
A németországi agrárjelentések szerint csaknem 13,4%-kal csökkent a hagymatermés az Európai Unió és az Egyesült Királyság területén, melynek legfőbb oka a termőterület csökkenése, ami szerte a kontinensen egyre jellemzőbb probléma.
Az elmúlt öt év legalacsonyabb termése a tavalyi 7,3 millió tonnás mennyiségtől több mint egymillió tonnával marad el, a csökkenést ugyanakkor nagyjából leköveti a termőterület zsugorodása, ami 9%-kal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt.
Idén 105 ezer hektáron termeltek hagymát Európában a tavalyi 114,5 ezer hektárral szemben. A kontinens így behozatalra szorul, az árak pedig egyre magasabbak, mintegy 20-30%-os emelkedéssel számolnak – írja a fruitveb.hu.
Mindeközben Európán kívül több helyen is jó hagymatermésről számoltak be, Egyiptomban az időjárás kedvezően befolyásolta a termést – innen az Európai Unióba vámmentesen érkezik a hagyma.
Magyarországon is folyamatosan csökken a hagyma termőterülete, 2016-ban még 2200 hektáron termesztették, ez mára hozzávetőlegesen 1300 hektárra zsugorodott. Az idei aszálykár tovább rontotta a helyzetet, ám a hazai hagyma minősége még így is jónak mondható.