Zsarolással vádolják a brit kormányt, Boris Johnson belebukhat a botrányba

London, 2022. január 18. Boris Johnson brit miniszterelnök látogatást tesz az észak-londoni Finchley Memorial Kórházban 2022. január 18-án. MTI/AP/Daily Mirror/Pool/Ian Vogler

Bense Róbert

2022. január 20. - 20:49

William Wragg tory képviselő állítása szerint a kormány megfélemlítéssel igyekszik támogatást szerezni a „partygate” botrányban érintett Boris Johnsonnak.

Wragg egy csütörtöki bizottsági ülés előtt tett nyilatkozatában jelentette ki, hogy a törvényhozókra egyre nagyobb nyomást gyakorol a kormány, melynek feltételezett célja, hogy elkerüljék a Boris Johnson miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági szavazást.

“Az elmúlt napokban több parlamenti képviselő szembesült a kormány tagjai által tanúsított nyomásgyakorlással és megfélemlítéssel, mert kijelentették, hogy támogatják a bizalmatlansági indítványt” – mondta Wragg, aki egyben a Közigazgatási és Alkotmányügyi Bizottság elnöke is, amely az alkotmányos kérdéseket és normákat felügyeli.

“Ráadásul az általam ismert információk zsarolásnak tűnnek” – folytatta, hozzátéve: „általános tanácsom a kollégáknak, hogy jelentsék ezeket az ügyeket az alsóház elnökének és a hatóságoknak is” írta meg az RT

A másik oldalról gyorsan reagáltak a vádakra: “Nincs tudomásunk olyan bizonyítékról, amely alátámasztaná ezeket a nyilvánvalóan súlyos állításokat. Ha lenne ilyen, azt nagyon alaposan megvizsgálnánk” – jelentette ki a kormányszóvivő.

Boris Johnson támogatása azután roppant meg, hogy kiderült, a miniszterelnök állítólag még 2020 májusában több olyan partin is részt vett a Downing Street-i irodájának kertjében, amelyek megsértették a koronavírus miatt érvényben lévő szabályokat.

A miniszterelnök felhívta a képviselők figyelmét, hogy várják meg a vizsgálat eredményét, mielőtt lemondásra szólítanák fel. Johnson ugyan bocsánatot kért a “partygate” néven elhíresült botrány miatt, de továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy nem volt tudatában annak, hogy megszegi a szabályokat.