Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Egy bizonyos zöldség több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs

Egy bizonyos zöldség több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs

Egy bizonyos zöldség több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs
Shutterstock/Illusztráció

A C-vitamin az egyik legfontosabb tápanyag, amely alapvető szerepet játszik immunrendszerünk egészségének megőrzésében.

Különösen a téli hónapokban van kiemelt jelentősége, amikor a megfázás és az influenza gyakrabban támad. A Mirror egészségügyi összefoglalója szerint „a megfelelő mennyiségű C-vitamin napi bevitele segíthet lerövidíteni a megfázás időtartamát”, és hozzájárulhat ahhoz, hogy szervezetünk gyorsabban leküzdje a fertőzéseket.

A cikk a videó után folytatódik

Sokan úgy gondolják, hogy a citrusfélék – például a narancs vagy a citrom – a legjobb C-vitamin-források, ám a kutatások szerint ez nem így van. A forrás rámutat: „A kaliforniai paprika 100 grammonként 80,4 mg C-vitamint tartalmaz, ezzel megelőzi a citromot, amely ugyanekkora mennyiségben mindössze 53 mg-ot, valamint a narancsot, amely 53,2 mg-ot biztosít.” Grapefruit esetében ez az érték 31,2 mg.

Ez azt jelenti, hogy már egy 50 grammos adag kaliforniai paprika fedezi a felnőttek számára ajánlott napi 40 mg C-vitamin-bevitelt. A változatos étrend természetesen továbbra is kulcsfontosságú, de a paprika kiemelkedő helyet foglalhat el a téli immunerősítő ételek között.

Shutterstock/Illusztráció

Egy népszerű TikTok-videóban is hangsúlyozták a paprika jelentőségét. „A szervezet nem tárolja a C-vitamint, és a sárga kaliforniai paprika tartalmazza a legtöbb C-vitamint az összes gyümölcs és zöldség közül, amit itt láttatok.” Ezért fontos, hogy naponta fogyasszunk belőle, hiszen a vitamin pótlása folyamatosan szükséges.

Az NHS ajánlása szerint a kiegyensúlyozott étrend biztosítja a szükséges C-vitamin-mennyiséget, de mivel a szervezet nem képes raktározni, minden nap gondoskodnunk kell a beviteléről. A kaliforniai paprika mellett a szamóca, a feketeribizli, a brokkoli, a kelbimbó és még a burgonya is jó forrásnak számítanak.

A téli hónapokban, amikor a légúti betegségek gyakrabban fordulnak elő, a C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása nemcsak a megelőzésben segíthet, hanem a tünetek enyhítésében is. Bár a pihenés és a türelem továbbra is a legfontosabb a gyógyulás során, étrendünk tudatos alakításával sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.