A hazai zöldségek menthetik a vásárlókat az élelmiszerek drámai drágulásától
Normalizálódhatnak az árak a zöldségpiacon, mégpedig azt követően, hogy a boltok polcaira a magyar termesztésű termékek is felkerülhetnek.
Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke az InfoRádióban elmondta, már kapható a friss tavaszi belföldön termesztett növényházi zöldség a magyar üzletekben.
„Nagyon remélem, hogy az árak stabilizálódnak, nem fognak elszakadni, de ez nem csak a termesztéstől, nem csak a hazaitól, attól is függ, hogy a világgazdaság merrefelé halad. Én nagyon remélem, hogy az idei termelés megkezdése, illetve a hajtatás beindulása Magyarországon stabil, normális, megfizethető árat fog jelenteni a jövőben” – tette hozzá.
Mártonffy Béla kiemelte, a világgazdasági helyzet, valamint a háború ugyan kihatással van az élelmiszerárak alakulására, viszont arra számít, hogy a drágulás lelassulhat, és elérhet egy bizonyos plafont.
„Amikor a világgazdaság és az egyéb körülmények is befolyásolhatnak egy termesztést, jóisten legyen az, aki meg tudja mondani, de amikor a magyar termelés beindul, akkor én azt gondolom, hogy a fogyasztástól elszakadt árakra talán nem kell számítani. Paradicsom, paprika, uborka, hagyma, retek, salátafélék,ez most a hajtatás kérdése, úgy gondolom, most indult be Magyarországon igazán a hajtatási szezon. Nagyon egészséges és jó termékek teljesen frissen kerülnek a piacra” – adott helyzetjelentést” – magyarázta.
A kamara jelezte azt is, hogy az 1,7 millió tonnás magyar zöldség termelésnek csaknem a negyede származik zöldséghajtatásból. A szervezet közleménye szerint a növényházak az időjárási szélsőségek miatt egyre fontosabbak lesznek, hiszen szabályozott vízellátást, fény- és hőhatást biztosítanak.