Zöld minősítést kaphat a gáz- és atomenergia az EU-ban

A grohndei atomerõmû hûtõtornyai az észak-németországi Emmerthalban 2021. december 30-án, egy nappal a leszerelésének kezdete elõtt. MTI/EPA/Focke Strangmann

Czinder Tímea

2022. január 3. - 05:28

A német környezetvédelmi miniszter szerint teljesen hibás a terv.

Az Európai Bizottság kezdeményezte, hogy egyes gáz- és atomerőművek zöld környezetvédelmi besorolást kapjanak a jövőben, mivel ezek kulcsfontosságúak a tisztább energiára való átállás elősegítésében. „Fel kell ismernünk, hogy a fosszilis gáz- és atomenergia-ágazat hozzájárulhat az Unió gazdaságának szén-dioxid-mentesítéséhez” – érvelt a bizottság.

A felvetés szerint csak a legmagasabb színvonalú gáz- és atomerőművek minősülnének zöldnek. A Deutsche Welle jelentése szerint az atomerőműveknek szigorú hulladékmentesítési tervet kellene kidolgozniuk, a gázüzemeknél pedig korlátoznák, mennyi szén-dioxid szabadulhat fel egy kilowattóra megtermelt energia mellett.

A német környezetvédelmi miniszter „hibásnak” minősítette a javaslatot, és hozzátette, az atomenergia környezeti katasztrófákhoz és nagy mennyiségű nukleáris hulladékhoz vezethet. Az országban az atomenergia teljes leállítása van folyamatban, már csak néhány erőmű működik.

Rob Habeck gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter „zöldmosásnak” nevezte a tervet, mondván, „felvizezi a fenntarthatóság megbízható címkéjét” – számolt be a BBC.

Franciaország szorgalmazta az atomenergia bevonását, az ország villamosenergia-termelésének 70 százalékát atomenergiára fordítják, bár a tervek szerint ez felére csökken a következő 15 évben. Ha az EU-tagállamok többsége támogatja a javaslatot, 2023-tól léphet hatályba.