Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Újabb népszerű édesítőszerről derült ki, hogy komoly veszélyt jelenthet az egészségre

Egy friss tanulmány szerint 1000-szeresére emelheti a vér glükózszintjét a xilit, de vérrögképződést is előidézhet, ami stroke-ot vagy szívrohamot okozhat.

...svg content...Fotó: Unsplash
Orvostudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy friss, a European Heart Journal folyóiratban publikált tanulmány megállapítása szerint komoly veszélyt jelenthet az egészségre a xilit nevű, alacsony kalóriatartalmú édesítőszer. Kiemelik: a xilit számos csökkentett cukortartalmú élelmiszerben és termékben megtalálható, utóbbi esetben például a fogkrémekben és a rágókban is. Holott – mint kiderült – csaknem megkétszerezi a szívroham, a stroke és a halál kockázatát, ha valaki nagy mennyiségben viszi be a szervezetébe. Emellett Mint Stanley Hazen, a tanulmány vezető szerzője is elárult néhány dolgot a téma kapcsán.

Elmondása szerint amikor egészséges önkénteseknek adtak egy tipikus, xilit tartalmú italt, arra lettek figyelmesek, hogy a vér glükózszintje az ezerszeresére emelkedett. „Amikor cukrot fogyasztasz, a glükózszinted 10–20 százalékkal emelkedik meg, de nem az ezerszeresére” – hangsúlyozta a szakértő. De hozzátette azt is: az emberiség még sosem tapasztalt ilyen magas xilitszintet. Ez az elmúlt néhány évtizedben nőtt csak meg, amikor az emberek elkezdtek például cukorhelyettesítővel készülő feldolgozott élelmiszereket fogyasztani. Soron kívül Változékony idő vár ránk pénteken, havas esőre is van kilátás

Ugyanakkor érdemes megjegyezni azt is, hogy nem ez a kutatócsoport első hasonló felfedezése az édesítők terén: 2023-ban szintén ők mutattak rá az eritrit veszélyeire. Ennek kapcsán ebben a korábbi cikkünkben számoltunk be bővebben. A HVG a CNN összegzésére hivatkozva azt írja, az eritrit, valamint a xilit is a vérlemezkék könnyebb alvadását okozhatják, rögöket képezve. Ha ezek a rögök szétesnek, a vérárammal eljuthatnak a szívbe, és ott szívrohamot okozhatnak – az agyba jutva pedig stroke-ot válthatnak ki.

Ám a tanulmány arra is rámutatott, hogy a vérlemezkék viselkedésében még akkor is eltérések voltak megfigyelhetők, hogy valaki szerény mennyiséget fogyasztott belőle – egy normál adagot tartalmazó ital esetében például. A kutatók 1157 ember vérmintáját elemezték – olyanokét, akik épp szívvizsgálatok estek át –, de emellett még 2100 olyan személytől is vettek mintát, akiknél nagyobb lehet a szívbetegségek kockázata. Ezáltal fény derült rá, hogy az alacsony szint fogyasztásához mérten azok, akik nagy dózisban fogyasztották valahogy a xilitet, megkétszereződött a szívroham és a stroke kockázata.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint egészséges, kiegyensúlyozott étrend mellett nem okozhat problémát az aszpartám nevű édesítőszer jelenléte az élelmiszerekben, üdítőitalokban. A tavaly nyáron megjelent közleményben aláhúzták, bár az édesítőszer kockázati besorolásának módosítása „nagy viharokat” kavart a médiában, a tudomány jelen állása szerint nincs ok a pánikra. Közlésük szerint a szakértői bizottság az elfogadható napi beviteli értékét a korábbi 40 milligramm per testtömegkilogramm szinten tartotta, ezért az élelmiszeripar szereplőinek sem kell változtatniuk a receptúrán.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

Szijjártó Péter is nagyon aggódik: azonnal békét kell kötni

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint annyira súlyos már a helyzet Ukrajnában, hogy azonnal békét kell kötni.