WHO: nem valószínű, hogy idén vége lehet a járványnak

not image

Kornis Vivien

2021.március.2 - 18:10

Irreális elképzelés, hogy még az idén legyőzzük Covid-19 világjárványt, mondta el az Egészségügyi Világszervezet egyik vezetője.

Dr. Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti programjának igazgatója hétfőn elmondta, hogy jelenleg a vírus kezében van az irányítás, derül ki az EuroNews tudósításából.

Elhamarkodott és irreális azt gondolni, hogy még az év vége előtt képesek leszünk legyőzni a vírust 

– nyilatkozta a szakértő, azonban hozzátette, ha a védőoltások hatása nemcsak a halálozási számokon és a kórházi eseteken, hanem a fertőzés dinamikáján és az átadás kockázatán is jelentősen érezhetővé válik, megkezdődhet a vírus feletti irányítás átvétele.

Világszerte emelkedett az új esetek száma február utolsó hetében, mely az első 7 napos növekvő tendenciát mutató időszak volt január eleje óta. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO feje ezzel kapcsolatban csalódását fejezte ki, de nem lepődött meg.

Dolgozunk rajta, hogy jobban megértsük, mi áll a Covid-19 új fertőzéseinek hátterében. Úgy tűnik, a korlátozások enyhítése, a vírus variánsai és az, hogy az emberek kevésbé óvatossá váltak, okozhatta az újabb fertőzések számának emelkedését

– nyilatkozta Gebrejeszusz.