Dollár
381,98 Ft
Euró
392,04 Ft
Font
463,77 Ft
Bitcoin
24,605 $

A WHO szerint újabb nagy járványokat okozhat a koronavírus

Fotó: MTI/Varga György
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. április 16. - 07:35

Michael Ryan, a WHO sürgősségi igazgatója szerint tévedés, ha azt gondoljuk, hogy ha a Covid-19 leülepszik és endémiás járvánnyá válik, az a probléma végét jelenti.

Dr. Ryan elmondta, hogy nem hiszi, hogy hamarosan már az endémiás szakaszba ér a járvány, és a vírus még nem rendeződött semmilyen szezonális vagy terjedési mintázatba, és még mindig meglehetősen változékony.

Soron kívül Újabb szomorú negatív mérföldkő előtt a koronavírus, rengetegen hunytak el

Kiemelte, hogy az endémia sem jelenti azt, hogy vége lenne, enyhülne, vagy a továbbiakban nem jelentene problémát, ugyanis még mindig képes lehet hatalmas járványokat okozni.

Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19 technikai vezetője, aki maga is elkapta a betegséget, azt mondta, hogy a vírus magas szinten kering, és „hatalmas mennyiségű halált és pusztítást“ okoz – írja az RTE

„Még mindig a világjárvány közepén vagyunk. Mindannyian azt kívánjuk, bárcsak ne így lenne. De nem vagyunk endémiás stádiumban“ – mondta.

Dr. Ryan kifejtette, hogy gyakran előfordul, hogy az egykor járványos betegségek endémiás mintába rendeződnek, és a lakosság egy bizonyos rétegére összpontosítanak.

Elmondta, hogy gyakran gyermekbetegséggé válhatnak, mint például a kanyaró és a diftéria, mert „ahogy új gyermekek születnek, ők fogékonya““.

De ha az oltottsági szint csökken, mint ahogyan ez a kanyaró esetében történt, a járványok újra kitörhetnek.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.