Részletes vizsgálatokat kezdeményezett a GVH az építőipari alapanyagok piacán

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 12. - 08:38

Már összesen négy vizsgálat zajlik párhuzamosan az építőiparban, így hamarosan kiderülhet, mi idézhette elő az alapanyagok jelentős drágulását az elmúlt hónapokban.

A Gazdasági Versenyhivatal kulcsfontosságú szerepet tölt be az építőipari alapanyagárak emelkedésének megállításában – olvasható a Portfolio hírportál riportjában.

A GVH szinte minden jelzést megvizsgál, ami piaci torzulásra, kartellezésre, valamint esetleges jogsértésre utalhat az érintett iparágban. Az intézet vizsgálói csoportja valós időben elemzi a piacról érkező panaszokat, ezáltal kiemelt figyelmet kaphatnak a szürkezónás ügyletek.

A GVH gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt folytat eljárást a kavicspiac egyik vezető regionális szereplőjével szemben, amiért a cég visszafoghatta kitermelési kapacitásait, hogy drágábban értékesíthessen – írta a lap.

A kormány által kifejezetten az építőipari problémákra tekintettel kibővített versenyhatósági eszköztárra alapul a hazai téglapiac strukturális gondjait kereső, gyorsított ágazati vizsgálat.

Ezen speciális eljárás keretében a Versenyhivatal mind a hazai téglagyártóknál és nagykereskedőknél, mind a forgalmazóknál országszerte rajtaütéseket folytatott, hogy végigkísérhesse egy termék „életútját” a gyártótól a kereskedőn át egészen a fogyasztóig.

A GVH azon túl, hogy fokozottan figyel a szektorra, fúziókontrollt is végrehajtanak – a versenyhatóság nemrég vizsgálat alá vont egy építőipari kivitelezéseket érintő összefonódást.

Teljes eszköztárunkkal azon vagyunk, hogy az építőipar gondjait enyhítsük. Minden jelzést figyelünk, a folyamatban lévő vizsgálatok során pedig az esetleges versenyproblémák mielőbbi feltárására és orvoslására koncentrálunk” – közölte Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.