Clouds
21 Budapest
Dollár
345,38 Ft
Euró
370,54 Ft
Font
432,02 Ft
Bitcoin
26,936 $

Részletes vizsgálatokat kezdeményezett a GVH az építőipari alapanyagok piacán

Twenty20
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Már összesen négy vizsgálat zajlik párhuzamosan az építőiparban, így hamarosan kiderülhet, mi idézhette elő az alapanyagok jelentős drágulását az elmúlt hónapokban.

A Gazdasági Versenyhivatal kulcsfontosságú szerepet tölt be az építőipari alapanyagárak emelkedésének megállításában – olvasható a Portfolio hírportál riportjában.

Soron kívül Eddig 425 897-en kapták meg a negyedik covid elleni oltásukat Magyarországon

A GVH szinte minden jelzést megvizsgál, ami piaci torzulásra, kartellezésre, valamint esetleges jogsértésre utalhat az érintett iparágban. Az intézet vizsgálói csoportja valós időben elemzi a piacról érkező panaszokat, ezáltal kiemelt figyelmet kaphatnak a szürkezónás ügyletek.

A GVH gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt folytat eljárást a kavicspiac egyik vezető regionális szereplőjével szemben, amiért a cég visszafoghatta kitermelési kapacitásait, hogy drágábban értékesíthessen – írta a lap.

A kormány által kifejezetten az építőipari problémákra tekintettel kibővített versenyhatósági eszköztárra alapul a hazai téglapiac strukturális gondjait kereső, gyorsított ágazati vizsgálat.

Ezen speciális eljárás keretében a Versenyhivatal mind a hazai téglagyártóknál és nagykereskedőknél, mind a forgalmazóknál országszerte rajtaütéseket folytatott, hogy végigkísérhesse egy termék „életútját” a gyártótól a kereskedőn át egészen a fogyasztóig.

A GVH azon túl, hogy fokozottan figyel a szektorra, fúziókontrollt is végrehajtanak – a versenyhatóság nemrég vizsgálat alá vont egy építőipari kivitelezéseket érintő összefonódást.

Teljes eszköztárunkkal azon vagyunk, hogy az építőipar gondjait enyhítsük. Minden jelzést figyelünk, a folyamatban lévő vizsgálatok során pedig az esetleges versenyproblémák mielőbbi feltárására és orvoslására koncentrálunk” – közölte Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.