Vízen lebegő zöld szupervárost építhet Szaúd-Arábia

Oxagon
not image

Kulcsár Péter

2021. november 21. - 23:53

A mesterséges szigetekből álló metropolisz működését 100 százalékban megújuló energiaforrásokkal biztosíthatják.

A szaúdi kormány bejelentette, hamarosan nekiláthatnak az OXAGON névre keresztelt szuperváros megépítésének, amelyet a Vörös-tengerre helyezhetnek, és kizárólag zöld energiával működtethetnek – olvasható az ország fejlesztési tárcájának közleményében.

A futurisztikus város a Vision 2030 projekt része lesz, mely során speciális kialakítású épületeket és ipari parkokat hozhatnak létre, amelyek mellőzik a fosszilis energiaforrásokat, és kizárólag olyan anyagokat használnak fel az üzemeltetésükhöz, amelyek környezetkímélő forrásból származnak.

Az OXAGON révén szeretnének harmóniát teremteni a természettel, miközben a városban a legmodernebb tömegközlekedést a legkifinomultabb építészeti stílussal ötvöznék, létrehozva ezáltal a tökéletes egyensúlyt a dizájn és a korszerű technológia között.

Azon felül, hogy szinte minden mesterséges intelligenciával funkcionálna, a világ leggyorsabb optikai internetét is bekötnék, miközben a fenntarthatóságot a víz újrahasznosításával és laboratóriumi körülmények között növesztett húsokkal és növényekkel érnék el.

Ha minden az előzetes tervek szerint halad, akkor az OXAGON már jövőre lekerülhet a tervezőasztalokról, és az évtized végére elkészülhet – igaz, a munkálatokat nehezítheti, hogy Szaúd-Arábia egyelőre még nem mondott le a fosszilis üzemanyagok kitermeléséről.