Clouds
21 Budapest
Dollár
344,74 Ft
Euró
371,11 Ft
Font
432,30 Ft
Bitcoin
26,950 $

Visszaesett a fogyasztás Németországban, recesszióba csúszik a gazdaság

Fotó: Unsplash/Stefan Widua
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A legfrissebb adatok szerint Európa legnagyobb gazdasága az év első három hónapjában 0,3 százalékkal zsugorodott.

A CNN jelentése szerint Németország lassacskán recesszióba csúszik, miután a tavalyi energiaár-sokk még csak most kezdi éreztetni hatását a fogyasztói kiadásokban: Európa legnagyobb gazdasága az év első három hónapjában 0,3 százalékkal zsugorodott, miután tavaly év végén 0,5 százalékkal visszaesett.

A csütörtökön közzétett hivatalos adatok közzétételével együtt a szövetségi statisztikai hivatal rontotta korábbi becslését, mely szerint a bruttó hazai termék (GDP) 0 százalékkal növekszik az előző negyedévhez képest. Recesszió akkor következik be, amikor két egymás követő évben is csökken a fogyasztói kiadás.

A hivatal rámutatott, a komoly mértékű áremelkedés fennmaradása továbbra is megterhelte a német gazdaságot az év elején, ami különösen a háztartások fogyasztásában mutatkozott meg, mely 1,2 százalékkal csökkent az idei év első három hónapjában.

Claus Vistesen, a Pantheon Macroeconomics vezető euróövezeti közgazdásza úgy véli, a fogyasztók kiadásait az első negyedévben „az energiaárak sokkja” fékezte: a földgázárak csökkentek, és jelenleg a 2021 év végi szinten állnak, mindez azt jelenti, hogy a fogyasztókra nehezedő inflációs nyomás enyhült.

Németországban az éves inflációs ráta áprilisban ismét lassult, noha 7,2 százalékkal magasabb maradt. A hivatal reményei szerint az infláció enyhülésével a fogyasztók is ismét költekezésbe kezdenek, abban azonban kételkednek, hogy a GDP jelentősen növekedne a következő években, de annak látványos csökkenésére sem számítanak.