Clouds
21 Budapest
Dollár
358,25 Ft
Euró
385,42 Ft
Font
437,81 Ft
Bitcoin
28,018 $

Mióta itt jártál:

Többmilliárdos kártérítési per indulhat a VISA és a MasterCard ellen

Európa
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Egy brit ügyvédi iroda, a Harcus Parker szerint a két pénzügyi óriáscég elleni kártérítési panasz sikere esetén a két cégnek akár tízmilliárd fontot, azaz 4000 milliárd forintot is fizethetnek.

Előzmény:

 

A Mastercard és a Visa egy sorozat több ezermilliárd forintos kártérítési eljárás legújabb érintettjei lehetnek, miután egy polgári peres eljárást készülnek ellenük benyújtani brit cégek nevében. A Sky News írt arról, hogy a londoni Harcus Parker kereskedelmi ügyvédi iroda készül az ország egyik legnagyobb kártérítési perének elindítására.

Soron kívül Szuper újdonságokkal vár a Disney+ áprilisban

Az ország versenyhivatalának fellebbviteli bírósága elé készülő per alapján a Mastercard és a Visa túlszámlázta a brit cégeknek a multilaterális bankközi díjakat, melyeket annak érdekében fizetnek a cégek a bankkártya-óriásoknak, hogy az ő szolgáltatásaikért is lehessen kártyával fizetni. Ezek a díjak egy átlagos cég bankok felé való átutalásainak kb. 90%-át teszik ki.

A panasz szerint a díjakat nem a piaci erők, hanem a Mastercard és a Visa határozzák meg és a bankoknak kötelező áthárítania annak érdekében, hogy a két cég üzleteljen velük. A Harcus Parker nem kommentálta, mennyi kártérítést követelhetnek a bankkártya-óriásoktól, de a lapnak egyik forrásuk megerősítette, hogy több milliárd fontról van szó.

„Kiállunk a brit cégek mellett, legyenek kicsik, vagy nagyok, és azt követeljük, hogy kapjanak igazságos kártérítést. Ezek a díjak törvénytelenek és el kellene őket törölni” – mondta Thomas Ross, a Harcus Parker egyik partnere.

Ugyanez az ügyvédi iroda tavaly már benyújtott egy keresetet a Mastercard és Visa ellen, akkor elsősorban utazási, valamint vendéglátó cégek vádolták őket azzal, hogy a céges, valamint külföldi bankkártyákra vonatkozó díjak esetében történt túlszámlázás.

A két mamutcég ellen az elmúlt években számos hasonló pert is indítottak, ezek közül több esetben sikerült peren kívül megegyezni. A Mastercardot és a Visát azért is sok kritika éri, mert a brit felhasználók díjait a Brexit óta drasztikusan megemelték, amiért vizsgálatot is indított ellenük az ország fizetési rendszereket felügyelő hatósága.