Virsli nélkül nincs parti – az éves fogyasztás 20 százaléka szilveszter napjára esik Magyarországon
A magyarok előszeretettel fogyasztanak virslit a szilveszteri ünnepségeken, a számok pedig nem hazudnak: az éves virslifogyasztás ötöde egyetlen napra összpontosul, szilveszterre.
Szilveszterre esik az éves virslifogyasztás ötöde, a sertésből készült termékek a legnépszerűbbek a belföldi piacon – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön az MTI-vel.
Magyarországon tavaly decemberben 4 ezer tonna virsli fogyott, az év végén rendszerint a kilós csomag a legnépszerűbb. A 2020-as forgalom elérte az 5,5 milliárd forintot, 13 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbit. A sertésvirsli 57 százalékkal, a baromfi 22 százalékkal, a pulykából készült áru 19 százalékkal részesedik a piacból – írták.
Virsli bármilyen húsból készülhet, de a Magyar Élelmiszerkönyv 2017-es szigorítása jó minőségre ösztönzi a gyártókat. Belföldi forgalomba csak 51 százalék feletti hústartalommal kerülhet, emellett csökkentették a megengedett legnagyobb sótartalmat, és magasabb fehérjetartalmat, illetve alacsonyabb zsírtartalmat írtak elő. A virsli a dietetikusok szerint is könnyen beilleszthető az egészséges étrendbe – hangsúlyozták.
A NAK szerint érdemes jó minőségű, és lehetőleg magyar gyártótól származó virslit venni szilveszterre. A kínálatban nagy a minőségi különbség, és az sem mellékes, hogy a belföldi termékek vásárlása magyar vállalkozásokat és munkahelyeket támogat – indokolták az ajánlásukat.