Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,01 Ft
Euró
393,46 Ft
Font
460,59 Ft
Bitcoin
69,839 $

Virológus: magas a fertőzési kockázat, még nem nyithatnak ki az éttermek

Az egyik elismert virológus szakértő véleménye szerint elhamarkodott és felelőtlen döntés lenne a politikusok részéről, ha engedélyeznék a beltéri étkezéseket, ezért azt javasolja, maradjanak az eddigi formátumnál.

Róma, 2021. február 6. Vendégek egy étterem teraszán, a római Piazza Navonán 2021. február 6-án. Ez az elsõ hétvége az után, hogy az olasz kormány a mérsékelten veszélyesnek ítélt, sárga övezetbe sorolt településeken enyhítette a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat, így többek között napközben kinyithatnak a vendéglátóhelyek és látogathatóak a múzeumok. MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Angela Rasmussen a CNBC televíziócsatorna péntek esti műsorában elmondta, bár megérti a vendéglátóipar problémáit, és azt is, miért sürgetik a kormányzókat az újranyitásra, ám a sokkal veszélyesebb koronavírustörzsek miatt óva int mindenkit attól, hogy eleget tegyenek a követeléseknek.

A Georgetown Egyetem virológus professzora az Egyesült Királyságokat hozta fel példaként, ahol múlt decemberben enyhítettek a korlátozásokon, majd néhány hét múlva ismét lezárták az országot a hónap közepén felbukkanó covid-mutáció miatt. Soron kívül Robbanás történt Lágymányoson egy társasházban, áldozat is van

Azóta nemcsak Nagy-Britanniában, hanem Dél-Afrikában és Brazíliában is azonosítottak koronavírus-variánsokat, amelyek a tengerentúlon kívül Európában egyaránt domináns fertőző ágensekké váltak.

Az Egyesült Államokban a brit típus körülbelül 10 naponta duplázódik, ami azt jelenti, hogy hamarosan átveheti az alapváltozat szerepét, előlépve vezető koronavírustörzzsé.

„Nem szabad lehetőséget adni a vírusnak, hogy idegenek között terjedjen, hiszen láthattuk, hogy még közös háztartásokban is mennyire ragályos a kórokozó” – figyelmeztetett Rasmussen.

Az amerikai Járványügyi és Járványmegelőzési Központ (CDC) útmutatója szerint a beltéri étkezés jelentősen megemeli a koronavírus-fertőzés rizikóját, ezért az éttermekben és bárokban be kell tartani a szociális védőtávolságot, valamint rendszeresen szükséges szellőztetni.