Világklasszisok a magyar sajtok, ismét taroltak a világ legrangosabb sajtversenyén
Összesen 19 magyar sajt landolt a dobogón: 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítést kaptak a magyar kisüzemi és kézműves sajtkészítők termékei.
A portugáliai Viseuban megrendezett World Cheese Awards-on, a világ egyik legtekintélyesebb sajtversenyén a magyar kézműves és kisüzemi sajtok 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítést nyertek – tájékoztatta szerdán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-t.
A versenyre összesen 47 országból 4786 sajt érkezett, melyeket 240 zsűritag, köztük sajtszakértők, kereskedők, szakácsok és gasztronómiai újságírók értékeltek. A legjobb sajt a portugál Quinta do Pomar sajtműhely Queijo de Ovelha Amanteigado sajtja lett, mely egy lágy juhsajt, nyerstejből és növényi oltóval készítve.
A magyar sajtkészítők évről évre javuló eredményeihez a NAK képzési programjai is hozzájárulnak, melyek a technológiai alapképzésektől kezdve a nemzetközi tanulmányutakig terjednek.
A Kamara a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézettel és a Tej Szakmaközi Szervezettel együtt dolgozik a sajtkultúra fejlesztésén és a fogyasztói szemléletformáláson.
A 2023-as World Cheese Awards-on aranyérmet nyert a Breier Farm Pilisi sajtja és a Caritas Vidékfejlesztés Gyergyói kézműves sajtja. Ezüst- és bronzérmet pedig többek között az Alpokalja Sajt, a Breier Farm, a Csíz Sajtműhely, az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra, a Paraszt sajt, a Pipitér Sajtműhely, a Szarvasi Agrár Zrt. valamint Bodor Enikő és Sárig Attila sajtjai nyertek.