Clouds
21 Budapest
Dollár
344,80 Ft
Euró
371,07 Ft
Font
431,88 Ft
Bitcoin
26,768 $

Noha a világjárványnak vége, a koronavírus még nem tűnt el

Fotó: Unsplash/CDC
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A WHO bejelentése, miszerint a koronavírus már nem számít globális egészségügyi vészhelyzetnek, történelmi pillanat volt, ám ez nem jelenti azt, hogy a vírus eltűnt.

A WHO bejelentette, a koronavírus már nem minősül globális egészségügyi vészhelyzetnek, megjegyezve, hogy mára több mint 5,5 milliárd ember kapta meg a koronavírus elleni oltóanyagot, ami a világ népességének több mint 70 százalékát jelenti.

E bejelentés pedig egy olyan világjárvány hivatalos végét jelenti, mely három év leforgása alatt közel 7 millió ember életét követelte és további milliárdokat betegített meg. S bár a bejelentés történelmi jelentőségű, a gyenge egészségügyi ellátórendszerrel rendelkező országok számára aligha jelent változást – írja a Sky News.

Számos országban ugyanis jelenleg is küzdenek több, súlyos betegség ellen, köztük a tuberkulózis, a HIV és a malária ellen, melyek a koronavírus-járvány idején ugyanúgy jelen voltak a világban. 2021-ben több mint 650 ezer ember vesztette életét HIV-fertőzésben.

Eközben azt is fontos megjegyezni, hogy a koronavírus nem tűnt el, mint vírusos rokonai, például a szezonális nátha: az új variánsok ugyanis, például a legújabb, XB.1.16 nevű, az indiai szubkontinensen is terjed, s újabb fertőzési hullámokat indít útjára, miközben ismételten több százezer ember ember kényszerül kórházi ellátásra.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a koronavírust, és új változatait is folyamatosan megfigyelés alatt tartsák és javítsák a védőoltások elérhetőségét, különösen a szegényebb országokban. Mindez kulcsfontosságú ahhoz, hogy megóvjuk a világot attól, amit a koronavírus új változatai okozhatnak, s megelőzzünk egy újabb világjárványt.