Norvég műtrágyagyártó mutatta be a világ első teljesen elektromos konténerhajóját

Fotó: Twitter/Yara Europe
not image

Borbély Fanni

2021. november 27. - 00:15

Mérföldkőhöz érkeztünk a hajózásban.

Megérkezett a tengerek Teslája, a nulla károsanyag-kibocsátású Yara Birkeland névre keresztelt elektromos konténerhajó, mely évi 1000 tonnával fogja csökkenteni Norvégia kibocsátását. Az elektromos hajó legyártására a Yara műtrágyagyártó óriáscég adott megbízást, célja pedig az, hogy az ország déli partvidékén megoldja a szállítási problémákat, és hozzájáruljon az ország zöldebbé tételéhez.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Miután a hajó elment első próbakörére, az oslói kikötőben a norvég miniszterelnök, Jonas Gahr Støre és a halászati miniszter, Bjørnar Skjæran köszöntötte a forradalmi járművet és legénységét. A hajó 80 méter hosszú és 15 méter széles, valamint rendelkezik önvezető funkcióval is.

A forradalmi újítás hatalmas segítséget nyújt Norvégiának a kibocsátás csökkentésében, ugyanis a hajó egy az egyben felválthatja a dél-norvégiai Porsgrunnban található üzem, valamint a mintegy 14 kilométerre fekvő breviki exportkikötő között ingázó teherautókat, ezzel is jelentősen csökkentve a károsanyag-kibocsátást.

Előzetes számítások szerint a hajó várhatóan 1000 tonnával csökkenti majd a kibocsátást évente, mely 40 ezer útnak felel meg hagyományos, dízelüzemű járművel közúton. Kezdetben minden kézi vezérlésű lesz, a hajóról lepakolják a rakományt, miközben a hajó feltölti akkumulátorait.

A tengerek Tesláját a svájci Leclanche által szállított akkumulátorok látják el energiával, melyek összesen 7 megawattórás teljesítményt produkálnak, míg a további elektronikai berendezéseket a Kongsberg vállalat biztosította, köztük a kamerákat és az érzékelőket is. A hajó a tervek szerint heti két utat tesz meg, és egyszerre 120 konténernyi műtrágya szállítására alkalmas – számolt be a Sputnik News.