Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,20 Ft
Euró
395,07 Ft
Font
466,99 Ft
Bitcoin
60,850 $

Videón, ahogy egy új-zélandi férfi gyilkos bálnák közé veti magát

Az ország természetvédelmi hivatala megdöbbentőnek és idiótának minősítette a cselekedetet.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Ausztrália és Óceánia
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Felvétel készült egy új-zélandi férfiről, amint egy hajóról megpróbálta rávetni magát egy hím kardszárnyú delfinre, de végül az állat közvetlen közelében csapódott a vízbe, nem messze pedig egy borjú is tartózkodott. Az esetet a férfi barátai rögzítették a hajóról, akik mindeközben jól szórakoztak, csak nevettek az egészen. A látottak alapján elmondható, hogy a férfinek minden kétséget kizáróan az volt a célja, hogy megérintse a tengeri ragadozót, ami látszólag sikerült is neki. Miközben a hajó felé úszott, azt kiabálta:

„Hozzáértem, felvettétek?”, majd újra az állat felé vette az irányt, hogy ezt még egyszer megtegye. A 24.hu a The Guardianre hivatkozva azt írja, a természetvédelmi hivatal civilektől értesült az esetről, majd a rendőrség segítségével azonosították az 50 éves elkövetőt, akire több mint 200 ezer forintnyi bírságot szabtak ki. Ugyanis a gyilkos bálnák az összes tengeri emlőssel együtt védett állatnak számítanak, és tilos velük úszni vagy őket bármilyen módon háborgatni. Hayden Loper, az intézmény főnyomozója szerint ezeket a szabályokat általában véletlenül sértik meg az emberek. Soron kívül Nyomozást indított a rendőrség a Vígszínházban történt baleset ügyében

Például úgy, hogy túl közel mennek hozzájuk jet-skivel, ám a legutóbbi eset teljesen szándékos volt, ami Loper szerint égbekiáltó hülyeség. Az új-zélandi orkáknak sajnálatos mód már így is van elég baja, hiszen mindössze 150-200 fős populációjukkal a kihalás szélére sodródtak – emelik ki a cikkben. A felvételen szereplő állat szerencsére látszólag nem sérült meg, de a férfi ugrása óriási károkat is okozhatott volna: ha például ráesik a videón látott példányra, azzal megsérthette volna érzékeny uszonyait, de a helyszínen lévő borjút is elijeszthette volna, akire a csordájától elszakadva a biztos halál várt volna.

Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy tavaly májusban kardszárnyú delfinek támadták meg egy brit pár jachtját, és közel egy órát töltöttek azzal, hogy megrongálják a hajót. De azt is megírtuk, hogy egy hajó utasai Dél-Afrika partjainál, a Mossel-öbölben vették videóra, ahogy egy gyilkos bálna egyedül végez egy nagy fehér cápával. A két tengeri csúcsragadozó elképesztő küzdelme csak pár percig tartott, a tengerbiológus szakértők pedig úgy vélekednek, hogy ez az első ilyen dokumentált eset.