Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,71 Ft
Euró
396,21 Ft
Font
468,86 Ft
Bitcoin
65,314 $

Verőcei hajóbaleset: bűnügyi felügyelet alá került a szállodahajó kapitánya, ittas lehetett a motorcsónak vezetője

Már bűnügyi felügyelet alatt áll a szállodahajó kapitánya, azt követően, hogy a hajója összeütközött egy fiatalokat szállító motorcsónakkal.

...svg content...Fotó: Rendőrségi helyszínelés egy balesetet szenvedett motorcsónak roncsánál az újpesti hadikikötőben 2024. május 19-én. A kisgéphajó egy szállodahajóval ütközött össze a Dunán Verőce közelében május 18-án éjjel. A motorcsónakban nyolcan utaztak, egyet közülük súlyos sérülésekkel kórházba vittek, két holttestet találtak. MTI/Lakatos Péter
Bűnügy

Takács Petra

Szerkesztő

Továbbra sem találják azt az 5 eltűnt személyt, akik a tragikus hajóbaleset idején a darabokra tört motorcsónakban utaztak Verőcénél. Gyakorlatilag már szinte semmi esély nincs arra, hogy bárki élve kerüljön elő közülük, így lehetséges, csak egy túlélője lesz a balesetnek, aki az egyetlen tanú a hajóról.

Időközben megerősítették, még mindig keresik a fiatalokat, és bűnügyi felügyelet alá helyezték a szállodahajó cseh kapitányát. Eddigi információk szerint a motorcsónak vezetője ittas volt az incidens idején, mögötte a hét utassal. A közleményben azt írják, „a folyó teljes szélességét kihasználva, indokolatlan irányváltoztatásokkal irányította” a hajóját az ittas vezető. Soron kívül Gyorsabbá és egyszerűbbé válik a C-kategóriás jogosítványok megszerzése

A szállodahajó automata vezérléssel haladt, amikor a sértett a jobb partról irányt váltott a hajóval, és egyenesen a szállodahajó felé kormányzott. „Amikor a szállodahajó orrához érkezett, hirtelen jobbra kormányzott, de az ütközést már nem tudta elkerülni, és nagy sebességgel nekiütközött a hajónak.”

Ketten azonnal meghaltak

„A kisgéphajó annyira megrongálódott, hogy „elveszítette felúszóképességét”, és az elsődleges adatok alapján a motorcsónakot és utasait a szállodahajó maga alá gyűrte. A kisgéphajót irányító sértett és egy női utas azonnal életét vesztette, egy másik utas súlyos sérüléseket szenvedett, de a partra tudott úszni.”

A törvényszék honlapján az olvasható, hogy még csak nem is lassított a szállodahajó, noha nagy hanggal csapódott neki a kishajó. Annak ellenére, hogy a kapitány pontosan észlelte a becsapódást, anélkül hogy meggyőződött volna arról, hogy a hajó mivel ütközött, változatlan sebességgel haladt tovább, nem segített a vízbe esett személyeknek és a személyzetet sem értesítette, a mentési protokollt sem követte.

„A rendelkezésre álló adatok szerint a segélyhívóra sem tett bejelentést, csak ment tovább eredeti úticélja felé. Mindezzel a meggyanúsított cseh kapitány több rá vonatkozó hajózási és vízi közlekedési szabályt megszegett. A Budapesti Rendőr-főkapitányság segítségnyújtás halált okozó elmulasztása és más bűncselekmények miatt indított eljárást a szombat éjszakai több halálos áldozatot követelő hajóbaleset ügyében.”

„A gyanúsított cseh állampolgár, de van Magyarországon bejelentett tartózkodási helye. Figyelemmel a terhére rótt cselekmény súlyára és a törvény szerint kiszabható, három évig terjedő szabadságvesztésre, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne, vagy elrejtőzne.”

„Továbbá figyelemmel a többszörös halmazatra és a baleset rendkívül súlyos kimenetelére, az ügyészi indítvány szerint a férfi jelenléte a büntetőeljárásban kizárólag személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés alkalmazásával, bűnügyi felügyelettel biztosítható.” Szeptember 22-ig rendelték el a cseh kapitány bűnügyi felügyeletét, addig a gyanúsított és a védő fellebbezést nyújtott be, így a végzés nem tekinthető véglegesnek, de végrehajtható.

Liner/MTI

Rossi szerint Gündogan egyértelműen szabálytalan volt, dühös a játékvezetőre

Minden Marco Rossi arcára volt írva, aki szerint a nap leggyengébb teljesítményét a játékvezető nyújtotta.

Gulácsi szerint minimum kétséges volt Németország első gólja

Gulácsi Péter egészen közelről nézhette végig Gündogan lökését, ami végül sokba került, mert a játékvezető nem ítélt szabálytalanságot.