18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Valóban egy vérfarkas terrorizálta Franciaországot az 1700-as években?

TÉMÁK:
#18 #Franciaország
Fotó: Pixabay
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

A véres támadásokat a sajtó is kiszínezte, nehéz megmondani, mi volt az igazság.

A Gévauden fenevadaként ismert rejtélyes lény több száz embert ölt meg 1764 és 1767 között, híre pedig messze tovább terjedt a francia vidéken. A National Geographic utánajárt a Franciaországot terrorban tartó rejtélyes lénynek.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

Az első áldozata egy 14 éves pásztorlány volt, akinek holttestét 1764 júniusában találták meg, halála azonban nem keltett feltűnést, hiszen a farkastámadások részei voltak a vidéki életnek. Őt azonban újabb halálos áldozatok követték; a testeket súlyos sérülések érték, nem egyet pedig feldaraboltak vagy lefejeztek, ami valami sokkal vadabbra utalt egy közönséges farkasnál. Ekkor kapott szárnyra a szóbeszéd a halálos teremtményről, amely a „la bête”, azaz a fenevad néven vált ismertté.

A fenevad három évig terrorizálta Gévaudant, ezidő alatt pedig legalább száz embert ragadott magával, de egyes források szerint az áldozatok száma elérheti akár a háromszázat is. A vadállat híre eljutott a Courrier d’Avignon főszerkesztőjének fülébe, neki köszönhető, hogy a lény ismertté vált szerte Franciaországban.

A Nagy-Britanniával vívott hétéves háború befejezése miatt megfogyatkoztak a hírek, Francois Morénas pedig úgy döntött, az fenevadról szóló szenzációvadász történetekkel lendíti fel az újság eladásait. A tudósítók elképesztő gyorsaságú, ördögi tekintetű, intelligens szörnyetegként festették le a lényt, ami csak fokozta a támadások keltette rettegést.

Számos próbálkozás indult a fenevad elfogását illetően, maga XV. Lajos is elküldte vadászait, majd később testőrét, nem sikerült azonban megölni az állatot. A sorozatos kudarcok miatt a hatóságok és újságok is elvesztették érdeklődésüket, a helyiek magukra maradtak, az öldöklés pedig tovább folytatódott.

Végül 1967. június 19-én egy helyi vadász, Jean Chastel lelőtt egy nagy állatot, ettől kezdve pedig a támadások abbamaradtak. A lény farkasszerűnek tűnt, de feje „szörnyű” volt, és egy vörös-fehér-szürke színű kabátot viselt, amilyet a vadászok sosem láttak korábban farkason.

A következő évszázadok találgatással teltek, különféle teóriák láttak napvilágot, mi lehetett a Gévaudant terrorban tartó furcsa lény. Bár a tudomány kizárta a természetfeletti eredetet, a vérfarkas teória hosszú ideig fennmaradt, talán a pletyka miatt, miszerint Chastel ezüstgolyóval ölte meg a fenevadat.

Újabb feltételezések szerint egy sorozatgyilkos állt a háttérben, aki valamilyen állattal ölette meg áldozatait, a legtöbb szakértő szerint azonban ez az elmélet túlságosan elvetemült. Egyesek szerint egy elszabadult hiéna vagy oroszlán lehetett, amelyet ugyan nem találtak meg, de végül evett a környéken bőségesen elhelyezett mérgező csalikból.

A történész Jay M. Smith elmélete kevésbé egzotikus, ő több nagy farkasnak tulajdonítja a gyilkosságokat. A sajtó torzítása és az azt követő nemzeti hisztéria okolható szerinte az eltúlzott részletekért. Talán neki van igaza, talán nem – talán sosem derül ki, ki vagy mi volt a fenevad, és ez örök rejtélyt kölcsönöz a Francia-középhegység vad vidékének.