Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,23 Ft
Euró
391,35 Ft
Font
465,70 Ft
Bitcoin
64,563 $

Ritka esetekben megváltozhat az ember vércsoportja

A legtöbb esetben csak átmenti változásról beszélhetünk.

...svg content...Fotó: Unsplash
Orvostudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Bár a vércsoportot illetően sokan úgy gondolják, hogy ez egy olyan dolog, ami egész életünkön át állandó, kutatások bizonyítják, hogy ritka esetekben megváltozhat egy adott személy vércsoportja. A legtöbb esetben természetesen csak átmeneti változásról beszélhetünk: ha például valakinek olyan ritka a vércsoportja, hogy nem áll rendelkezésre a kórházban, könnyen lehet, hogy O-negatív vérátömlesztést kap majd, révén ez az univerzális donor vértípus.

Ilyenkor előfordulhat, hogy a páciens szinte minden vörösvérsejtje O csoportba vált át, mígnem hónapok elteltével a csontvelő helyreállítja az eredeti állapotot. Ha viszont csontvelőátültetésre kerül sor, már jóval bonyolultabb a helyzet – írja a 24.hu az IFLScience cikkére hivatkozva. A magyarázat szerint a vörösvérsejtek a csontvelőben képződnek, és ha más típusú donortól kap csontvelő-transzplantációt, megváltozhat a vércsoportja. Soron kívül Joe Biden hazugságokkal vádolja Donald Trumpot, és nem lép vissza

Ennek felmérésére a kórházi tartózkodás alatt gyakori vércsoport-vizsgálatokat végeznek. Ez annak ellenére is fontos, hogy körülbelül egy évbe telik, mire a vércsoportja teljesen átalakul – teszik hozzá. Legritkább esetben pedig bakteriális fertőzés következtében is végbe mehet a vércsoportváltozás. Ez csak az A vércsoportú embereket, valamint a szepszisben, a vastagbélrákban vagy a bélelzáródásban szenvedő betegeket érinti. A gyógyulás után azonban helyreáll az eredeti állapot.

Korábban azt is megírtuk, hogy egyetlen csepp folyadékból kimutatható lesz egy rejtélyes és halálos idegrendszeri kór. Ez új esélyt adhat a betegek számára, a korai diagnózis életmentő lehet a későbbiekben. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy egy elképesztően ritka vércsoport létezését erősítették meg a kutatók. A szakértők abban bíznak, hogy a felfedezés nyomán jobban megismerhetik majd az Er-rendszert.

Ez pedig lehetővé tenné, hogy célzottabban tudjanak segíteni az érintett pácienseknek. Mindemellett arról is beszámoltunk, hogy 2022-ben mesterségesen előállított vért kaptak egy kísérlet résztvevői, amire még nem volt példa korábban. A tudományos áttörés hatalmas lehetőségeket rejt magában a jövőre nézve, hiszen a mesterségesen előállított vér megmentheti a ritka vércsoporttal rendelkező betegek életét.

Gyurcsány Ferenc: Magyar Péter azt mondja, vagy ő, vagy senki

Gyurcsány Ferenc hosszú idő után ismét szóba hozta Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét, aki csak saját magukat látják ideális választásnak a kormány élére.

Már több mint 1 millió dollárt gyűjtöttek a Trump-merénylet áldozatának családjáért

A hős édesapa családja részére eddig összesen 1 millió dollár gyűlt össze, nem egész 24 óra alatt, ami óriási eredmény.

Kiderült, mesterlövészek voltak Donald Trump merénylője alatt

Egyre szürreálisabb, ami szombaton történt, már azt is tudni, hogy a 20 éves merénylő alatt a merénylet ideje alatt mesterlövészek tartózkodtak, akik a tömeget figyelték.