Szokatlanul viselkedő halakat kaptak lencsevégre a Velencei-tónál

Pecaverzum
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 20. - 23:12

Hassal felfelé úszó, már-már agonizáló amurokat vettek videóra, amelyek valószínűleg a nem megfelelő vízminőség miatt változtatták meg viselkedésüket.

Kajakkal járta be szeptember 14-én, kedden délután a Velencei-tó egy részét egy horgász, aki pergetni indult, ám miután meglátta, milyen állapotok fodagják, az egésztől elment a kedve – olvasható a Pecaverzum beszámolójában.

„Ha egy egészséges tóban beevezel egy 40-50 centis vízbe, akkor a halak egyszerűen nem tudnak úgy elmenni előled, hogy azt ne lásd. Itt olyan hulla vizek vannak nagyon nagy területeken, hogy egy snecit sem látni. Ilyet még nem láttam sehol. Még a nád sem mozgott. Naplementekor egy ekkora vízen egyetlen egy balinrablást sem láttam” – magyarázta.

A férfi hozzátette, a víz teljesen tiszta volt annak ellenére, hogy az őszi időszakban zavarosnak kellene lennie. Elmondása szerint az agonizáló amurok nagyjából 8-10 kilósak lehettek, viszont egyikük sem pipált, hanem hátukra fordulva úsztak vagy a felszínen rángatóztak:

„Az egyiknek szeme opálos volt, vagy mintha vak lett volna. Azt is elképzelhető, hogy beverte a kőbe. Próbáltam evezőlapáttal a nyílt víz felé terelni, de visszatért a sziklákhoz.

A Velencei-tó kiszáradását azzal próbálják az elkövetkező hetekben megakadályozni, hogy a Zámolyi-víztározót lehalásszák és leengedik. Egyelőre nem tudni, pontosan mi okozhatta a halak furcsa viselkedését, ám nem kizárható annak a lehetősége sem, hogy a víz nem megfelelő oxigénszintje a felelős az incidensért.