A várható élettartamhoz időzítenék a nyugdíjkorhatárt Magyarországon

Fotó: Twenty20

Bense Róbert

2022. május 22. - 10:06

Az MNB szerint a várható élettartam emelkedése nem rontja a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát.

A Magyar Nemzeti Bank Fenntartható egyensúly és felzárkózás néven tette közzé azt a 144 pontból álló javaslatcsomagját, melyben a nyugdíjkorhatárt és a nyugdíjrendszert is alapjaiban érintő változtatások szerepelnek.

Az Európai Unió tagországai sorra gondolják át nyugdíjrendszerüket, az elöregedő társadalmak ugyanis fenntarthatatlanná teszik a jelenlegi struktúrát. Éppen ezért nem meglepő, hogy a Magyar Nemzeti Bank figyelembe vette a külföldi ötleteket is a javaslatok kialakításakor.

Ezek közé tartozik az is, mely szerint a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz igazítanák, így a demográfiai előrejelzések alapján döntenének az esetleges emelésről. Más kérdés ugyanakkor, hogy mi történne, ha csökkenne az élettartam, hiszen nemrég láttunk erre is példát, 2020-ban 0,8 hónappal esett vissza a születéskor várható életkor a 2019-es adatokhoz képest.

A javaslatok között szerepel, hogy akinek több gyermeke született, az meghatározott mértékű nyugdíjkiegészítést kapna, a korhatár elérése utáni munkavállalást pedig évi 6%-os bónusszal ösztönöznék.

Az MNB továbbá kiszámíthatóbbá tenné az induló nyugdíjösszeget, a lakosság megtakarítását pedig a magánegészségügyi szolgáltatások és a nyugdíjmegtakarítások felé terelnék – írta meg a Portfolio.